środa, 27 sierpnia 2014

Papryka w słoikach


Przykładowe przyprawy do papryki: ziele angielskie, gorczyca,
czosnek, liść laurowy, cebula, lubczyk, liść selera, niewielki
kawałek chrzanu, goździki, koper.
Zalewa do papryki:
1 szklanka octu
5 szklanek wody
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Wszystkie składniki należy zagotować.
W słoikach układamy przyprawy i pokrojoną paprykę, następnie zalewamy gorącym płynem.
Pasteryzujemy ok. 10 minut.

wtorek, 26 sierpnia 2014

Kurczak po polsku

Kurczak po polsku pachnie cudownie pietruszką, selerem, czosnkiem i majerankiem. Ten tradycyjny przepis zasługuje na odkurzenie i przywrócenie do łask. W zamierzchłych czasach PRL-u takiego właśnie kurczaka  robiono w całości często w tzw. prodiżu. Przedstawiam wersję kurczaka w kawałkach pieczonego na emaliowanej blaszce. Możemy go również przyrządzić w brytfannie. 


Elementy kurczaka doprawiamy odrobiną ostrej papryki, majerankiem, solą i posiekanym czosnkiem. Następnie układamy je na liściach selera i pietruszki. W trakcie pieczenia dodajemy do kurczaka płatki masła. Pieczemy ok 45 minut. 

piątek, 8 sierpnia 2014

Ogórki po grecku w słoikach

Rewelacyjny przepis od teściowej. Zawsze trafiałam na kiepskie przepisy na przetwory z ogórkami. Ale te ogórki są moim zdaniem jedne z najlepszych jakie można zrobić samemu.

Zalewa do ogórków, która należy zagotować:
5 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli

W umytych słoikach układamy: 
1-2 gałązki pietruszki
1 gałązkę selera
liść z pora
plasterek cebuli
2-3 kawałki marchewki
2 ziarenka ziela angielskiego
małą gałązkę kopru (niekoniecznie)
Nieobrane ogórki układamy ciasno w słoiku na powyższych przyprawach.
Zalewamy gorącym płynem, szczelnie zamykamy słoiki i gotujemy w wodzie na małym ogniu przez 5-10 minut.




czwartek, 24 lipca 2014

Smażony camembert na słodko

Oto przekąska, którą jesteśmy w stanie przygotować w 3 minuty
Do usmażenia sera potrzebujemy:
ser camembert -  po 1 sztuce na osobę
plastry ananasa z puszki - po 1 sztuce na osobę
dżem z czarnej lub czerwonej porzeczki







środa, 16 lipca 2014

Ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe jest łatwe w wykonaniu i można je formować na różne sposoby. Od małego groszku, który dodajemy do zup przez podłużne eklerki, okrągłe ptysie, aż po większe placki. W przypadku, gdy pieczemy ciasto na małe eklerki, to wystarczy puste ciastka przekroić. Jeśli natomiast pieczemy większe placki, to musimy piec 2 sztuki, tak aby móc ułożyć jeden na drugim.

Ciasto ptysiowe:

1 szklanka wody
1 szklanka mąki
125 g masła
5 jaj

Wodę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mało i po rozpuszczeniu go w wodzie do gorącego płynu dodajemy mąkę. Mieszamy. Do ciepłej masy dodajemy jajka, z tym że nie wszystkie na raz, a po każdym dodanym jaju mieszamy masę. Czyli 1 jajko - mieszanie na jednolitą masę - 1 jajko - mieszanie na jednolitą masę - itd. Aż do osiągnięcia jednolitej, lekko szklistej masy.

Ciasta ptysiowe wypełniamy:
masą budyniową, bitą śmietaną lub masą na ciepłe lody.





poniedziałek, 7 lipca 2014

Guacamole z bobu

Trudno jest nazwać coś, co wygląda jak guacamole, a podobne jest w smaku do humusu, nawet może lepsze. W każdym bądź razie jest to bardzo smaczna pasta, której bazą jest produkt rodzimy czyli bób.


Do bobowego guacamole potrzebujemy:
  • młody ugotowany bób (gotowany przez 10 min)
  • zioła: mięta, koperek, pietruszka, dymka, opcjonalnie 1 mała papryczka chilli, sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego
  • sok z limonki lub cytryny

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze. Bobu nie obieramy z łupin. Zmiksowaną pastę przekładamy do miseczki i podajemy ze świeżym pieczywem lub włoskimi grzankami.


czwartek, 3 lipca 2014

Japoński makaron z polskimi warzywami

Japońska kuchnia jest bardzo prosta i może nam często uratować kłopotliwe sytuacje, kiedy zastanawiamy się co też takiego mamy przygotować do zjedzenia. Szybki obiad lub ekspresowa kolacja zrobione naprędce zaspokoją nasz głód i chwile kiedy "mamy smaka na coś" nie wiedząc na co. Jedynym warunkiem jest wzbogacenie naszych zapasów w kilka stałych składników takich jak sos sojowy, ostrygowy, tamari i korzeń imbiru (może długo leżeć w lodówce). 
Do naszego szybkiego dania potrzebujemy:
  • 200-400 g mięsa wieprzowego
  • makaron soba lub inny 
  • przykładowe warzywa; botwinka, groszek cukrowy,dymka
  • marynata do mięsa: 1 łyżka tamari, sos ostrygowy, sos sojowy, 1 łyżeczka startego imbiru, 1 ząbek czosnku


Pokrojone i zamarynowane mięso smażymy na patelni lub w woku. Następnie dodajemy warzywa, smażymy. Na końcu dodajemy ugotowany i odsączony makaron. 


poniedziałek, 30 czerwca 2014

Zupa klopsowa - hit na chłodnawe lato



Wyjątkowa, syta i prosta w wykonaniu. 
Zupa klopsowa

Do wywaru potrzebujemy zielsko: 
pędy kopru, lubczyku, pietruszki,selera. Ziele angielskie, liść laurowy, i czosnek. Może być jak najbardziej korzeń pietruszki (której w tym razem nie miałam) i korzeń selera. 
Wszystko podsmażamy z odrobina oleju przez 2-3 minuty i zalewamy wodą. 
Gotujemy. 
Następnie dodajemy startą marchew, ziemniaki i seler. 
Starte warzywa możemy dodać po wygotowaniu i wyjęciu zielska. Będzie łatwiej wyłowić badyle spośród pływających w zupie startych warzyw. 

Klopsy do zupy:
Potrzebujemy mięso mielone wieprzowo-wołowe, zioła, jajko, namoczoną w wodzie i odsączoną bułkę,  bułkę tartą (w przypadku gdy masa klopsowa będzie za rzadka), łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. 

Przykładowe zioła, które dodajemy do klopów: mięta, lubczyk, pietruszka, dymka, koperek. 


 Z masy formujemy klopsy, które obtaczamy w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej. Skrobia ziemniaczana pomoże naszym klopsom utrzymać się w całości. Nie rozpadną się. 

 Klopsy wrzucamy do zupy. Chwilę gotujemy. Do całości dodajemy śmietanę, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę z koprem.

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Sushi dla amatora

Pierwszy raz zrobione w domu dlatego wyłącznie z paluszkami surimi, bez surowej ryby. Bałam się, że nie wyjdą, stąd obawa przed zakupem właściwej ryby.
Zapewniam, że łatwe w wykonaniu i smaczne.
Do zrobienia sushi w domu potrzebujemy bazowe składniki takie jak:

  • wasabi - pastę chrzanową, która smakuje jak nasz biały chrzan
  • nori - płaty z wodorostów
  • marynowany imbir
  • ryż do sushi
  • ocet 
  • cukier
Składniki do wypełniania maków: 
ogórek zielony obrany lub nieobrany, groszek cukrowy, paluszki surimi, koperek, szczypiorek, cebulka prażona.

Gotujemy dobrze opłukany ryż - 1 szklanka ryżu na pełna szklankę wody. Do ugotowanego i jeszcze gorącego ryżu dodajemy 3 łyżki cukru, 6 łyżek octu i sól. Mieszamy i studzimy. 
Na płatki nori nakładamy ryż. Prawidłowo ugotowany powinien dać się łatwo rozsmarować drewnianą szpatułką lub nożem. Na ryżu smarujemy cieniutko pastę wasabi. Następnie układamy pozostałe składniki i ciasno zwijamy matą do sushi lub silikonową.
Przy zwijaniu dobrze jest zwilżyć dłonie wodą, żeby ryż nie kleił się do rąk. Końcowy rant nori zwilżamy wodą, tak aby zakleił nam "rulon". Zwinięte maki kroimy na kawałki grubości 2-3 cm.
Podajemy z sosem sojowym i imbirem, które serwujemy w malutkich miseczkach dla każdego osobno. Jemy palcami. Lub jak kto woli patyczkami. A jak ktoś chce to może też przecież widelcem.



Na pierwszym planie maki z surimi, cukrowym groszkiem i koperkiem
Przykładowe składniki do suhi: groszek cukrowy, ogórek, szczypiorek, paluszki surimi, koperek
Na pierwszym palnie maki z surimi, ogórkiem, koperkiem i prażoną cebulką.

czwartek, 15 maja 2014

Młoda kapusta

Najsłynniejszy w Polsce francuski kucharz powiedział w jednym ze swoich programów, że Polacy popełniają podczas gotowania jeden poważny błąd. A mianowicie za długo gotują, czy też duszą robione przez siebie potrawy. Dotyczyło to między innymi warzyw. Miał w 100% rację. Myślimy, że wszystko musi być zupełnie miękkie, czyli rozgotowane, bo tylko wtedy będzie lekko strawne.
Lekko twarde, chrupiące warzywo jest nam obce. A przecież krótko podsmażona kapusta
tak ładnie wygląda. Nie traci koloru i smaku, jest soczysta, chrupiąca i przepyszna.

Potrawa przygotowana w 5 minut. Młoda kapusta grubo pokrojona i wrzucona na masło. Doprawiona kminkiem, pieprzem i solą. Uzupełniona jednym pokrojonym pomidorem i łyżka serka "Ementaler do smarowania" lub podobnym topionym.

wtorek, 13 maja 2014

Szparagi, młode ziemniaki i boczek

Propozycja na obiad podany na jednym półmisku. Całość idealnie się uzupełnia. Danie dla tych, którzy szukają smaku Umami.


zielone szparagi
młode ziemniaki
boczek surowy wędzony
sos śmietanowy


  • Dokładnie umyte szparagi obieramy od połowy w dół, obierek nie wyrzucamy, tylko zalewamy je szklanką wody i gotujemy. Wywar zlewamy. Obierki wyrzucamy.
  • Gotujemy nieobrane, dokładnie umyte ziemniaki. Duże kroimy. Małe gotujemy w całości.
  • Boczek kroimy i podsmażamy.
  • Wracamy do szparagów, które kroimy i lekko dusimy w rondlu (z minimalną ilością wody) dopiero wtedy, gdy widzimy, że ziemniaki są już miękkie.
  • Ziemniaki odcedzamy, i w miarę suche przekładamy na patelnię do boczku. Lekko podsmażamy. 
  • Łączymy podduszone szparagi z boczkiem i ziemniakami. Polewamy śmietanowym sosem.
Sos śmietanowy to nic innego jak mąka zasmażona na maśle. Zalana wywarem ze szparagowych obierek. Uzupełniona śmietaną i łyżką serka typu "Ementaler do smarowania" lub innym topionym serkiem. 
Przyprawy, którymi możemy wzbogacić sos: pół kostki rosołowej, pieprz, sól, szczypta gałki muszkatałowej.


wtorek, 29 kwietnia 2014

Wiosenne zielone śniadanie

bułki (wydrążone połówki )
biały serek solony kanapkowy (z Lidla, w czerwonym kartoniku)
pęczek czosnku niedźwiedziego
pęczek pokrzywy
3-4 brykiety mrożonego szpinaku

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi lub jeśli nie mamy zwykły, oraz posiekaną sparzoną pokrzywę. Mieszamy z rozdrobnionym serkiem. Masą wypełniamy wydrążone bułki i zapiekamy.
Gotowe!

Taka wiosenna masa serowa nadaje się również jako wypełnienie ciasta francuskiego. 


piątek, 18 kwietnia 2014

Klopsy orientalne zielone i zmyślone


pokrzyw, mięta, czosnek niedźwiedzi
Wymyśliłam i okazały się strzałem w dziesiątkę. Orientalne dlatego, że dodałam mieszanki przyprawowej do Kebabu. Zielone dlatego, że dodałam zielska, które na daną chwilę było dostępne w ogrodzie. W przypadku tego przepisu dodane ziele to pokrzywa, czosnek niedźwiedzi i pierwsze listki mięty, takie co to wystają jeszcze ledwo z ziemi. Mięta niczym pokrzywa rośnie jak chwast. Posadzenie w ogrodzie jednego kłącza mięty zapewni nam w następnym roku dodatkową pracę, a mianowicie pozbywanie się jej nadmiaru. Szkoda, że bazylia nie chce tak rosnąć w naszym klimacie. Lub rozmaryn, który zazwyczaj przymarza jak się go dobrze nie osłoni.
Wracając do klopsów. Do mielonego (wieprzowina) oprócz zielska i przyprawy Kebab dodałam drobno pokrojoną cebulę i sproszkowaną słodką paprykę, bułkę tartą, i pół pomidora (posiekanego), który pozostał mi ze śniadania. Szkoda mi było go wyrzucić. Oczywiście przyprawy; sól, pieprz. Można jak najbardziej dodać ostrą paprykę. Ale ja tym razem zrezygnowałam, bo klopsy miały być poczęstunkiem dla gości.


Uformowane klopsiki w kształcie Cevapcici 

poniedziałek, 24 marca 2014

Syrop z kwiatów podbiału domowym sposobem

Często na spacerze daleko poza miastem natrafiamy na roślinę, która zainspiruje nas do zrobienia czegoś pożytecznego. Ostatni taki spacer przyczynił się do tego, że w spiżarni pojawi się doskonały syrop na kaszel.
Robiąc syropy nie gotuję ich, a często właśnie w różnych przepisach można spotkać się z tym właśnie sposobem konserwowania. Nie gotuję i nie pasteryzuję. Uważam, że wysoka temperatura źle wpływa na mój syrop. Wszystkie syropy, które robię konserwuję alkoholem. Z tą metodą spotkałam się w starych książkach o ziołach. Jest to najprostszy sposób zrobienia syropu. Rośliny zasypuje się cukrem, żeby puściły sok, następnie dolewa się alkohol.


czwartek, 27 lutego 2014

Udziec barani w garnku rzymskim

Bardzo smaczna baranina z przepisu jaki znalazłam na stornie kochbar.de




Potrzebujemy
1,2 kg baraniny z kością





do marynty:
  • 4 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce - ziaren pieprzu, ziaren kolendry, kuminu, słodkiej papryki, oleju sezamowego, soli
  • garść liści mięty
  • gałązka rozmarynu
  • odrobina wody

Wszystkie składniki marynaty miksujemy w blenderze. Smarujemy dokładnie baraninę i pieczemy w garnku z gliny.


przepis i zdjęcia pochodzą ze strony
http://www.kochbar.de/rezept/471436/Lammkeule-aus-dem-Roemertopf.html
chbar.de

poniedziałek, 24 lutego 2014

Jakie jaja kupujemy?

Nie wszyscy kupując jajka zwracają uwagę na to, jakie wkładają do koszyka. Wszystkie dostępne w sprzedaży jajka muszą być oznaczone odpowiednim kodem.
zdjęcie pochodzi ze strony http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110413/JEDZENIEIZABAWA0102/626074943
Najważniejsze oznaczenie, które powinno nas interesować: 
to pierwsza cyfra przed symbolem kraju np. PL - oznacza w jaki sposób przetrzymywane są kury

3 Chów klatkowy - Od 2012 w całej UE klatki, w których trzymane są kury muszą być wyposażone w następujący sposób: wielkość klatki to co najmniej 0,075 m2 na jedną kurę, przy czym wysokość musi wynosić co najmniej 50 cm. Klatka musi mieć gniazdo do wysiadywania jaj, pręt (grzędę) do siedzenia, i piasek do grzebania. 

2 Chów ściółkowy - chów ten nazwałabym raczej kurnikowym. Kury poruszają się w zamkniętej przestrzeni (hala) bez możliwości wyjścia na zewnątrz.  Na 9 kur przypada co najmniej 1 m2 powierzchni. Gniazda, w których kury składają jaja rozmieszczone są na kilku piętrach. Co najmniej 1/3 kurnika musi być wysypana piaskiem, tak aby kury mogły w nim grzebać.

1 Wolny wybieg - kury oprócz kurnika wyposażonego w grzędy, gniazda, i piasek do grzebania w ciągu dnia mają możliwość wybiegu na zewnątrz. Każdej kurze musi przypaść 4 m2 wolności.

0 Chów ekologiczny - kurnik musi być wyposażony w grzędy, 1/3 powierzchni musi być wyścielona słomą, trocinami lub/i piaskiem. Na 1 m2 może przebywać w kurniku najwyżej 6 kur. Kury mają wybieg tak jak w "jedynkach". Muszą otrzymywać specjalna mieszankę paszy, w której 85% zawartości pochodzi z upraw ekologicznych.

Następnie na opakowaniach możemy zwrócić uwagę na klasę wagową
http://www.womkat.edu.pl/files/standaryzacja/grupa25/m.domagala/jak_czyta_etykiety_na_jajach.html

środa, 19 lutego 2014

Przechowywanie chleba

Chlebak chlebakowi nierówny. Mamy różne, od drewnianych przez stalowe do różnego rodzaju ceramicznych. Choć te ostatnie w dzisiejszych czasach używamy najrzadziej. Najgorzej jeśli nie używamy żadnych pojemników na chleb, a zamiast tego trzymamy pieczywo w foliowym worku. Nawet jeśli jest to oryginalna torebka, w której kupiliśmy już pokrojony chleb. Wady krojonego chleba można by opisać całkiem osobno. Nie jestem amatorką takiego chleba, bo wolę cieniutkie kromki, takie 3-4 milimetrowe. Natomiast kupny krojony chleb ma grube kromy, którymi się zapychamy. Dlatego chleb kroję sama. 
Ale wracając do tematu chlebaków. 

Chlebak musi być taki, żeby pieczywo w nim nie pleśniało. Nawet jeśli wyjedziemy na długi urlop i pozostawimy chleb w pojemniku, to po powrocie powinniśmy w chlebaku znaleźć chleb czerstwy, wysuszony, ale nie zapleśniały. 
I właśnie dokładnie to daje mi chlebak ceramiczny, który ma zapewnioną cyrkulację powietrza. Pieczywo długo utrzymuje swoją świeżość. Przy otwieraniu chlebaka nie czujemy stęchłego powietrza. Nie mamy toksycznej pleśni!



Ceramiczne chlebaki z otworami




czwartek, 13 lutego 2014

Karkówka

Podsmażone plastry karkówki doprawione
liściem laurowym, papryką, kminkiem i czosnkiem.
Do karkówki dodana cebula i sok pomidorowy z kartonika
Całość pieczona w piekarniku

wtorek, 11 lutego 2014

Tiramisu z wiśniami

Najczęstsza rozterka przy stworzeniu tego cudownego deseru to taka, czy krem robić z żółtek, czy na bazie bitej śmietany. Dla tych, którzy mają awersję do surowych żółtek w tiramisu przygotowałam tym razem z kremem śmietankowym.
Do deseru potrzebujemy biszkopty gotowe lub upieczone samemu. Poniżej zamieszczam przepis na bardzo prosty biszkopt wg. przepisu cukiernika szkoły wileńskiej.

Biszkopt:

  • 4-6 jajek. Ilość jajek ma wpływ na wielkość, czy też grubość biszkoptu
  • 4 łyżki cukru
  • mąka - zasada, której zawsze się trzymam; na jedno jajo jedna łyżka mąki
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubijamy białko, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przekładamy masę na papier tworząc cienka warstwę. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.

Krem:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 pojemnik serka mascarpone 
  • cukier waniliowy (najlepiej naturalny)
Ubijamy śmietanę z cukrem, następnie stopniowo dodajemy serek. 

Dodatki: 
  • mocna kawa 
  • amaretto lub koniak
  • wiśnie z kompotu
  • kakao
Upieczony biszkopt dzielimy na pół. Pierwszą warstwę układamy na spodzie naczynia. Skrapiamy mieszanką kawy i amaretto. Smarujemy kremem, na którym układamy wiśnie. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu. Całość smarujemy kremem i posypujemy kakao.




A dla amatorów tradycyjnego teramisu z żółtkami proponuję następującą wersję



wtorek, 28 stycznia 2014

Ocet - wszechstronny i niezastąpiony

Ocet jest cudownym, wielozadaniowym i ogólnie dostępnym domowym środkiem czyszczącym, odkażającym i odkamieniającym. Pomijając jego właściwości smakowe jako dodatek i przyprawa wzbogacająca smak znajduje on szerokie zastosowanie w każdym domowym gospodarstwie. Dlaczego tak mało używany? Bo za tani. Wolimy używać cudownych środków, które kodowane są nam do głów poprzez reklamy.
Oto niektóre przykłady w jaki sposób możemy stosować ocet:
  • Mycie podłóg - dodanie octu do wody powoduje mycie bez smug
  • Grzybica paznokci - wystarczy codziennie smarować wacikiem nasączonym octem chorobowo zmienione miejsce aż do odrośnięcia zdrowego paznokcia
  • Świerzb - domowy środek do leczenia tego uciążliwego pasożyta skóry
  • Jako środek do płukania tkanin - zmiękcza tkaniny, likwiduje grzyby, chroni naszą pralkę przed kamieniem.
  • Pleśń na ścianie - ocet zabija grzyby i mykotoksyny
  • Łupież - płukanie włosów wodą z octem działa profilaktycznie przeciw łupieżowi
  • Żółty osad w wannach i zlewach
  • Plamy po twardej wodzie
  • Błyszczące szkło - dodanie do wody octu powoduje, że szkło nie ma zacieków
  • Kamień w czajniku, maszynie do kawy - zagotowanie octu z wodą powoduje odpadanie kamienia.

O zdrowotnych właściwościach octu jabłkowego można by również wiele napisać. Ale to temat osobny.


Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.