poniedziałek, 24 lutego 2014

Jakie jaja kupujemy?

Nie wszyscy kupując jajka zwracają uwagę na to, jakie wkładają do koszyka. Wszystkie dostępne w sprzedaży jajka muszą być oznaczone odpowiednim kodem.
zdjęcie pochodzi ze strony http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110413/JEDZENIEIZABAWA0102/626074943
Najważniejsze oznaczenie, które powinno nas interesować: 
to pierwsza cyfra przed symbolem kraju np. PL - oznacza w jaki sposób przetrzymywane są kury

3 Chów klatkowy - Od 2012 w całej UE klatki, w których trzymane są kury muszą być wyposażone w następujący sposób: wielkość klatki to co najmniej 0,075 m2 na jedną kurę, przy czym wysokość musi wynosić co najmniej 50 cm. Klatka musi mieć gniazdo do wysiadywania jaj, pręt (grzędę) do siedzenia, i piasek do grzebania. 

2 Chów ściółkowy - chów ten nazwałabym raczej kurnikowym. Kury poruszają się w zamkniętej przestrzeni (hala) bez możliwości wyjścia na zewnątrz.  Na 9 kur przypada co najmniej 1 m2 powierzchni. Gniazda, w których kury składają jaja rozmieszczone są na kilku piętrach. Co najmniej 1/3 kurnika musi być wysypana piaskiem, tak aby kury mogły w nim grzebać.

1 Wolny wybieg - kury oprócz kurnika wyposażonego w grzędy, gniazda, i piasek do grzebania w ciągu dnia mają możliwość wybiegu na zewnątrz. Każdej kurze musi przypaść 4 m2 wolności.

0 Chów ekologiczny - kurnik musi być wyposażony w grzędy, 1/3 powierzchni musi być wyścielona słomą, trocinami lub/i piaskiem. Na 1 m2 może przebywać w kurniku najwyżej 6 kur. Kury mają wybieg tak jak w "jedynkach". Muszą otrzymywać specjalna mieszankę paszy, w której 85% zawartości pochodzi z upraw ekologicznych.

Następnie na opakowaniach możemy zwrócić uwagę na klasę wagową
http://www.womkat.edu.pl/files/standaryzacja/grupa25/m.domagala/jak_czyta_etykiety_na_jajach.html

1 komentarz:

  1. Wprawdzie od dawna znam ten oznaczenia na jajkach, to jednak bardzo dobrze, że takie wpisy na blogach powstają. Im więcej osób wie co kupuje, tym lepiej.

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.