Zapewniam, że łatwe w wykonaniu i smaczne.
Do zrobienia sushi w domu potrzebujemy bazowe składniki takie jak:
- wasabi - pastę chrzanową, która smakuje jak nasz biały chrzan
- nori - płaty z wodorostów
- marynowany imbir
- ryż do sushi
- ocet
- cukier
Składniki do wypełniania maków:
ogórek zielony obrany lub nieobrany, groszek cukrowy, paluszki surimi, koperek, szczypiorek, cebulka prażona.
Gotujemy dobrze opłukany ryż - 1 szklanka ryżu na pełna szklankę wody. Do ugotowanego i jeszcze gorącego ryżu dodajemy 3 łyżki cukru, 6 łyżek octu i sól. Mieszamy i studzimy.
Na płatki nori nakładamy ryż. Prawidłowo ugotowany powinien dać się łatwo rozsmarować drewnianą szpatułką lub nożem. Na ryżu smarujemy cieniutko pastę wasabi. Następnie układamy pozostałe składniki i ciasno zwijamy matą do sushi lub silikonową.
Przy zwijaniu dobrze jest zwilżyć dłonie wodą, żeby ryż nie kleił się do rąk. Końcowy rant nori zwilżamy wodą, tak aby zakleił nam "rulon". Zwinięte maki kroimy na kawałki grubości 2-3 cm.
Podajemy z sosem sojowym i imbirem, które serwujemy w malutkich miseczkach dla każdego osobno. Jemy palcami. Lub jak kto woli patyczkami. A jak ktoś chce to może też przecież widelcem.
Na pierwszym planie maki z surimi, cukrowym groszkiem i koperkiem |
Przykładowe składniki do suhi: groszek cukrowy, ogórek, szczypiorek, paluszki surimi, koperek |
Na pierwszym palnie maki z surimi, ogórkiem, koperkiem i prażoną cebulką. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz