wtorek, 10 sierpnia 2021

Kiszenie ogórków


 Na co musimy uważać przy kiszeniu ogórków

  • Najlepsze ogórki do kiszenia, to z własnego ogródka, lub od sprawdzonych dostawców. Nie kupujmy ogórków bardzo zielonych, na których nie ma śladu bieli, czy jasnej zieleni. Ta mocna zieleń jest najczęściej oznaką przenawożenia azotem.
  • Główne składniki ogórki, chrzan i czosnek nie mogą wystawać poza płyn. Całość musi być przykryta solanką
  • Mitem jest, że woda musi być przegotowana. Ogórki możemy robić w zwykłej kranówce bez gotowania. Przecież dawniej do kiszenia ogórków czerpano wodę ze studni i zawsze wychodziły. 
  • Liść chrzanu w przeciwieństwie do korzenia nadaje ogórkom ostrego aromatu, większa jego ilość wręcz gorycz. 
  • Najlepiej stosować sól kamienną, niejodowaną

Na dno słoika układamy baldachy kopru, liść dębu, czosnek. Dodatki najlepiej jest włożyć na dno słoika, zapobiegnie to wypływaniu przypraw. Układamy ogórki ciasno w słoiku i zalewamy solanką stosując na 1 litr wody dwie łyżki soli. 

1 komentarz:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.