Uwielbiam to danie, i nie tylko ja, w tych śledziach, które robię każdy się zakochuje.
Przepis na to letnie danie jest bardzo prosty:
Kroimy:
cebulę, ogórek konserwowy, i śledzie - matjasy wypłukane i skropione cytryną. Dodajemy starte jabłka i bardzo dużo gęstej śmietany.
Proporcje składników ustalamy wedle uznania. Jeśli lubimy cebulę, to dajmy nieco więcej. Ja w swojej śledziowej sałatce lubię dużo jabłka, dlatego trę 2-3 sztuki. Ważne, żeby wziąć jakieś mocno kwaśne.
Do śledzi w śmietanie podajemy ugotowane w łupinach ziemniaki.
Wszystko pysznie wygląda, uwielbiam matjasy z lidla, pycha:)
OdpowiedzUsuńUprzejmie dziękuję. Jestem stałym klientem w lidlu. Z całego asortymentu tylko jeden produkt mi nie podchodzi.
OdpowiedzUsuńPulki kociewskie też istnieją. Pochodzę z Kociewia i od zawsze jem pulki, kiedyś faktycznie w piątki w poście
OdpowiedzUsuń