wtorek, 14 lipca 2020
Domowe krakersy
500 g mąki
300 g tłuszczu: 250 g miękkiego masła
200 g startych mieszanych serów / gouda, lazur, gruyere lub inne ulubione
1 płaska łyżka soli
Przyprawy, które dodajemy w trakcie wałkowania ciasta
kminek
rozmaryn
papryka
siemię lniane
czarnuszka
Mąkę, sól, miękkie masło i starte sery mieszamy i ugniatamy ciasto. Wałkujemy porcjami posypując przyprawami blat lub ciasto. W trackie wałkowania przyprawy wtopią się w ciasto. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 3 mm. Następnie ciasto kroimy wedle uznania na małe kawałki i układamy na blaszce.
Krakery pieczemy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz