piątek, 8 sierpnia 2014

Ogórki po grecku w słoikach

Rewelacyjny przepis od teściowej. Zawsze trafiałam na kiepskie przepisy na przetwory z ogórkami. Ale te ogórki są moim zdaniem jedne z najlepszych jakie można zrobić samemu.

Zalewa do ogórków, która należy zagotować:
5 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli

W umytych słoikach układamy: 
1-2 gałązki pietruszki
1 gałązkę selera
liść z pora
plasterek cebuli
2-3 kawałki marchewki
2 ziarenka ziela angielskiego
małą gałązkę kopru (niekoniecznie)
Nieobrane ogórki układamy ciasno w słoiku na powyższych przyprawach.
Zalewamy gorącym płynem, szczelnie zamykamy słoiki i gotujemy w wodzie na małym ogniu przez 5-10 minut.




10 komentarzy:

  1. Witam
    Dzisiaj je robię i mam nadzieję ,że wyjdą dobre.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć , zrobiłem według tego przepisu i wyszły świetnie. Są w sam raz, ani za słodkie ani za kwaśne.Konserwowe ze sklepu nie umywają się do nich !!!!!!!!!!
    W tej chwili jadę po następne i będę znowu robił.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakują.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    ogórki super dodałam trochę więcej cukru octu i soli
    bo lubimy bardziej ostre
    smak niesamowity koniecznie dodawać wszystkie przyprawy
    dzięki za wspaniały przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja dodałam jeszcze liść lubczyka.Są pyszne, dziękuję za ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ile ogórków/słoików wychodzi zalewa z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyprobuje, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ogóreczki.Pozdr awiam i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne ogóreczki. Przyprawy idealnie dobrane. Będę robić teraz co roku. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.