Rewelacyjny przepis od teściowej. Zawsze trafiałam na kiepskie przepisy na przetwory z ogórkami. Ale te ogórki są moim zdaniem jedne z najlepszych jakie można zrobić samemu.
Zalewa do ogórków, która należy zagotować:
5 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
W umytych słoikach układamy:
1-2 gałązki pietruszki
1 gałązkę selera
liść z pora
plasterek cebuli
2-3 kawałki marchewki
2 ziarenka ziela angielskiego
małą gałązkę kopru (niekoniecznie)
Nieobrane ogórki układamy ciasno w słoiku na powyższych przyprawach.
Zalewamy gorącym płynem, szczelnie zamykamy słoiki i gotujemy w wodzie na małym ogniu przez 5-10 minut.
Witam
OdpowiedzUsuńDzisiaj je robię i mam nadzieję ,że wyjdą dobre.
Cześć , zrobiłem według tego przepisu i wyszły świetnie. Są w sam raz, ani za słodkie ani za kwaśne.Konserwowe ze sklepu nie umywają się do nich !!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńW tej chwili jadę po następne i będę znowu robił.
Cieszę się, że smakują.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńogórki super dodałam trochę więcej cukru octu i soli
bo lubimy bardziej ostre
smak niesamowity koniecznie dodawać wszystkie przyprawy
dzięki za wspaniały przepis
A ja dodałam jeszcze liść lubczyka.Są pyszne, dziękuję za ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńNa ile ogórków/słoików wychodzi zalewa z przepisu?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWyprobuje, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńSuper ogóreczki.Pozdr awiam i dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ogóreczki. Przyprawy idealnie dobrane. Będę robić teraz co roku. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń