wtorek, 26 sierpnia 2014

Kurczak po polsku

Kurczak po polsku pachnie cudownie pietruszką, selerem, czosnkiem i majerankiem. Ten tradycyjny przepis zasługuje na odkurzenie i przywrócenie do łask. W zamierzchłych czasach PRL-u takiego właśnie kurczaka  robiono w całości często w tzw. prodiżu. Przedstawiam wersję kurczaka w kawałkach pieczonego na emaliowanej blaszce. Możemy go również przyrządzić w brytfannie. 


Elementy kurczaka doprawiamy odrobiną ostrej papryki, majerankiem, solą i posiekanym czosnkiem. Następnie układamy je na liściach selera i pietruszki. W trakcie pieczenia dodajemy do kurczaka płatki masła. Pieczemy ok 45 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.