poniedziałek, 30 czerwca 2014

Zupa klopsowa - hit na chłodnawe lato



Wyjątkowa, syta i prosta w wykonaniu. 
Zupa klopsowa

Do wywaru potrzebujemy zielsko: 
pędy kopru, lubczyku, pietruszki,selera. Ziele angielskie, liść laurowy, i czosnek. Może być jak najbardziej korzeń pietruszki (której w tym razem nie miałam) i korzeń selera. 
Wszystko podsmażamy z odrobina oleju przez 2-3 minuty i zalewamy wodą. 
Gotujemy. 
Następnie dodajemy startą marchew, ziemniaki i seler. 
Starte warzywa możemy dodać po wygotowaniu i wyjęciu zielska. Będzie łatwiej wyłowić badyle spośród pływających w zupie startych warzyw. 

Klopsy do zupy:
Potrzebujemy mięso mielone wieprzowo-wołowe, zioła, jajko, namoczoną w wodzie i odsączoną bułkę,  bułkę tartą (w przypadku gdy masa klopsowa będzie za rzadka), łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. 

Przykładowe zioła, które dodajemy do klopów: mięta, lubczyk, pietruszka, dymka, koperek. 


 Z masy formujemy klopsy, które obtaczamy w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej. Skrobia ziemniaczana pomoże naszym klopsom utrzymać się w całości. Nie rozpadną się. 

 Klopsy wrzucamy do zupy. Chwilę gotujemy. Do całości dodajemy śmietanę, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę z koprem.

2 komentarze:

  1. Ciekawa zupa, jeszcze takiej nie jadłam, a że ja bardzo zupowa jestem, to chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. To trzeba koniecznie wypróbować. Gwarantuję, że zagości na stałe w Pani menu.

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.