czwartek, 11 kwietnia 2013

Sałatka z tuńczyka - najlepsza

Nigdy nie przepadałam za sałatkami, w których skład wchodzi tuńczyk. TA jest wyjątkowym WYJĄTKIEM. Niewielka ilość składników i zupełnie zaskoczenie.

Zazwyczaj robię z podwojonej ilości składników niż podane w przepisie.
Składniki dla 2 osób:


  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka tuńczyka 
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • 1 łyżka curry
  • 80-100 g rodzynek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół małej cebuli (posiekanej)
  • majonez - ilość wedle uznania
Wymądrzenia
- nie radzę kupowania tuńczykowych trocin
- to czy tuńczyk będzie w oleju, czy w sosie własnym nie ma znaczenia
- w sałatce całe clou, to dużo rodzynek i dużo przyprawy curry




4 komentarze:

  1. Pewnie bym bez rodzynek wzięła, ale tuńczykową to w ciemno ;) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. również bym pominęła rodzynki, a tak to pycha:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisałam sobie przepis, jak mój Mąż zobaczy rodzynki i tuńczyka w jednej sałatce będzie zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rodzynki w tej akurat sałatce są najważniejsze.

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.