sobota, 16 lutego 2013

Schab inaczej - łatwo i szybko

Bardzo łatwy przepis na lekki obiad.
Kotlety schabowe nacinamy tak, żeby zrobić w nich kieszonkę, do której włożymy kostkę zamrożonego szpinaku, plasterek czosnku i łyżeczkę masła. Tak przygotowany kotlet moczymy w przyprawionym solą, pieprzem i papryką jajku. I obtaczamy w mące gryczanej. Nie musi to być oczywiście taka mąka. Kotlety możemy obtoczyć w bułce tartej lub na przykład krupczatce.

To, że wybrałam mąkę gryczaną było wyłącznie chęcią przeprowadzenia nowego kulinarnego doświadczenia.
Surówka to mix marchwi, pora, selera naciowego i ogórka kiszonego.

3 komentarze:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.