poniedziałek, 18 lutego 2013

Moskaliki

W misce znajduje się 1 kg szprotek, którym obcinałam łebki. Dziecko (lat 4) zapytało, czy też nie mogłoby sobie poobcinać. Oczywiście zgodziłam się, bo czemu by też nie miało spróbować jeśli chce. 

Pokrojone szprotki  obficie solę i odstawiam na pół godziny. Po czym  wypłukane przekładam do słoików.

Zalewa: 1 część octu na 3-4 części wody w zależności od tego  jak miałyby być kwaśne. Do tego cebula, liść , 3 łyżki cukru, ziele, 2 łyżki soli i pieprz.Wszystko zagotowane i przestudzone dodaję do szprotek

1 komentarz:

  1. Bardzo ładne zdjęcia, zwałszcza pierwsze :) No i podoba mi się proces angażowania dziecka w robienie jedzenia - ciekawe, że się nie bało obcinać rybom głowki!

    Pozdrowienia ślę :)

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.