Bakłażan, Oberżyna, Psianka Podłużna, Bakman, Gruszka Miłosna
|
Kroimy i solimy bakłażany |
|
Smażymy bakłażany |
|
Usmażone bakłażany przekładamy do pojemnika plastikowego lub ceramicznego |
|
Gotujemy sos: szklanka soku pomidorowego, czosnek, 5 łyżek octu balsamicznego,
oregano, bazylia i kmin rzymski.
Bakłażany zalewamy sosem |
Kilka wymądrzeń:
- bakłażany potrafią wchłonąć ogromne ilości oleju, niczym gąbka, dlatego smażymy je na "sucho" jedynie z odrobiną oleju
- bakłażanów nie musimy solić i czekać, aż stracą goryczkę, obecnie dostępne w handlu nie są w ogóle gorzkie
- sos możemy oczywiście modyfikować w różny ulubiony wedle uznania sposób
Bardzo ciekawy i na pewno smaczny pomysł :) Lubię bakłażana!
OdpowiedzUsuńTo musiało byc doobre!;)
OdpowiedzUsuń