środa, 10 kwietnia 2013

Orientalny Bakłażan na śniadanie


Bakłażan, Oberżyna, Psianka Podłużna, Bakman, Gruszka Miłosna

Kroimy i solimy bakłażany
Smażymy bakłażany
Usmażone bakłażany przekładamy do pojemnika plastikowego lub ceramicznego

Gotujemy sos: szklanka soku pomidorowego, czosnek, 5 łyżek octu balsamicznego,
oregano, bazylia i kmin rzymski.
Bakłażany zalewamy sosem
Kilka wymądrzeń:

  • bakłażany potrafią wchłonąć ogromne ilości oleju, niczym gąbka, dlatego smażymy je na "sucho" jedynie z odrobiną oleju
  • bakłażanów nie musimy solić i czekać, aż stracą goryczkę, obecnie dostępne w handlu nie są w ogóle gorzkie
  • sos możemy oczywiście modyfikować w różny ulubiony wedle uznania sposób


2 komentarze:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.