Bakłażan, Oberżyna, Psianka Podłużna, Bakman, Gruszka Miłosna
  | 
| Kroimy i solimy bakłażany | 
  | 
| Smażymy bakłażany | 
  | 
| Usmażone bakłażany przekładamy do pojemnika plastikowego lub ceramicznego | 
  | 
Gotujemy sos: szklanka soku pomidorowego, czosnek, 5 łyżek octu balsamicznego,  
oregano, bazylia i kmin rzymski. 
Bakłażany zalewamy sosem | 
Kilka wymądrzeń:
- bakłażany potrafią wchłonąć ogromne ilości oleju, niczym gąbka, dlatego smażymy je na "sucho" jedynie z odrobiną oleju
 
- bakłażanów nie musimy solić i czekać, aż stracą goryczkę, obecnie dostępne w handlu nie są w ogóle gorzkie
 
- sos możemy oczywiście modyfikować w różny ulubiony wedle uznania sposób
 
 
Bardzo ciekawy i na pewno smaczny pomysł :) Lubię bakłażana!
OdpowiedzUsuńTo musiało byc doobre!;)
OdpowiedzUsuń