środa, 15 sierpnia 2012

Placek śliwkowy - kolejny łatwy przepis

Sobotnie ciasto śliwkowe tym razem w środę - ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy jaja, mąkę i proszek do pieczenia


 Śliwki układamy na przelanym do blaszki cieście. W trakcie pieczenia owoce nam się schowają. Ale odkryjemy je na talerzu ponownie.








  •  1 masło
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • proszek do piecznia
  • cynamon do oprószenia śliwek
  • cukier puder 





4 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda, zjadłabym i to nie jeden kawałek, widzę moją ulubioną mąkę castello, super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. musze go zrobić, bo ciasto wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy możesz napisać kolejno wykonanie? Po samych składnikach boje się eksperymentować, co z czym kolejno mieszać, a ucierane ciasta nie zawsze mi wychodzą :(

    Podaj wykonanie co po kolei :)

    dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Ci slicznie :)

    Powiedz mi jeszcze, czy masa ciasta ma byc dokładnie miksowana czy tak nie zbyt dokładnie?

    Pytam bo na niektóre ciasta ucierane zaleca sie "niedbałe" mieszanie i tez np. na muffiny.

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.