czwartek, 3 lipca 2014

Japoński makaron z polskimi warzywami

Japońska kuchnia jest bardzo prosta i może nam często uratować kłopotliwe sytuacje, kiedy zastanawiamy się co też takiego mamy przygotować do zjedzenia. Szybki obiad lub ekspresowa kolacja zrobione naprędce zaspokoją nasz głód i chwile kiedy "mamy smaka na coś" nie wiedząc na co. Jedynym warunkiem jest wzbogacenie naszych zapasów w kilka stałych składników takich jak sos sojowy, ostrygowy, tamari i korzeń imbiru (może długo leżeć w lodówce). 
Do naszego szybkiego dania potrzebujemy:
  • 200-400 g mięsa wieprzowego
  • makaron soba lub inny 
  • przykładowe warzywa; botwinka, groszek cukrowy,dymka
  • marynata do mięsa: 1 łyżka tamari, sos ostrygowy, sos sojowy, 1 łyżeczka startego imbiru, 1 ząbek czosnku


Pokrojone i zamarynowane mięso smażymy na patelni lub w woku. Następnie dodajemy warzywa, smażymy. Na końcu dodajemy ugotowany i odsączony makaron. 


1 komentarz:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.