poniedziałek, 7 lipca 2014

Guacamole z bobu

Trudno jest nazwać coś, co wygląda jak guacamole, a podobne jest w smaku do humusu, nawet może lepsze. W każdym bądź razie jest to bardzo smaczna pasta, której bazą jest produkt rodzimy czyli bób.


Do bobowego guacamole potrzebujemy:
  • młody ugotowany bób (gotowany przez 10 min)
  • zioła: mięta, koperek, pietruszka, dymka, opcjonalnie 1 mała papryczka chilli, sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego
  • sok z limonki lub cytryny

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze. Bobu nie obieramy z łupin. Zmiksowaną pastę przekładamy do miseczki i podajemy ze świeżym pieczywem lub włoskimi grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.