czwartek, 15 maja 2014

Młoda kapusta

Najsłynniejszy w Polsce francuski kucharz powiedział w jednym ze swoich programów, że Polacy popełniają podczas gotowania jeden poważny błąd. A mianowicie za długo gotują, czy też duszą robione przez siebie potrawy. Dotyczyło to między innymi warzyw. Miał w 100% rację. Myślimy, że wszystko musi być zupełnie miękkie, czyli rozgotowane, bo tylko wtedy będzie lekko strawne.
Lekko twarde, chrupiące warzywo jest nam obce. A przecież krótko podsmażona kapusta
tak ładnie wygląda. Nie traci koloru i smaku, jest soczysta, chrupiąca i przepyszna.

Potrawa przygotowana w 5 minut. Młoda kapusta grubo pokrojona i wrzucona na masło. Doprawiona kminkiem, pieprzem i solą. Uzupełniona jednym pokrojonym pomidorem i łyżka serka "Ementaler do smarowania" lub podobnym topionym.

1 komentarz:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.