wtorek, 13 maja 2014

Szparagi, młode ziemniaki i boczek

Propozycja na obiad podany na jednym półmisku. Całość idealnie się uzupełnia. Danie dla tych, którzy szukają smaku Umami.


zielone szparagi
młode ziemniaki
boczek surowy wędzony
sos śmietanowy


  • Dokładnie umyte szparagi obieramy od połowy w dół, obierek nie wyrzucamy, tylko zalewamy je szklanką wody i gotujemy. Wywar zlewamy. Obierki wyrzucamy.
  • Gotujemy nieobrane, dokładnie umyte ziemniaki. Duże kroimy. Małe gotujemy w całości.
  • Boczek kroimy i podsmażamy.
  • Wracamy do szparagów, które kroimy i lekko dusimy w rondlu (z minimalną ilością wody) dopiero wtedy, gdy widzimy, że ziemniaki są już miękkie.
  • Ziemniaki odcedzamy, i w miarę suche przekładamy na patelnię do boczku. Lekko podsmażamy. 
  • Łączymy podduszone szparagi z boczkiem i ziemniakami. Polewamy śmietanowym sosem.
Sos śmietanowy to nic innego jak mąka zasmażona na maśle. Zalana wywarem ze szparagowych obierek. Uzupełniona śmietaną i łyżką serka typu "Ementaler do smarowania" lub innym topionym serkiem. 
Przyprawy, którymi możemy wzbogacić sos: pół kostki rosołowej, pieprz, sól, szczypta gałki muszkatałowej.


2 komentarze:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.