zielone szparagi
młode ziemniaki
boczek surowy wędzony
sos śmietanowy
- Dokładnie umyte szparagi obieramy od połowy w dół, obierek nie wyrzucamy, tylko zalewamy je szklanką wody i gotujemy. Wywar zlewamy. Obierki wyrzucamy.
- Gotujemy nieobrane, dokładnie umyte ziemniaki. Duże kroimy. Małe gotujemy w całości.
- Boczek kroimy i podsmażamy.
- Wracamy do szparagów, które kroimy i lekko dusimy w rondlu (z minimalną ilością wody) dopiero wtedy, gdy widzimy, że ziemniaki są już miękkie.
- Ziemniaki odcedzamy, i w miarę suche przekładamy na patelnię do boczku. Lekko podsmażamy.
- Łączymy podduszone szparagi z boczkiem i ziemniakami. Polewamy śmietanowym sosem.
Sos śmietanowy to nic innego jak mąka zasmażona na maśle. Zalana wywarem ze szparagowych obierek. Uzupełniona śmietaną i łyżką serka typu "Ementaler do smarowania" lub innym topionym serkiem.
Przyprawy, którymi możemy wzbogacić sos: pół kostki rosołowej, pieprz, sól, szczypta gałki muszkatałowej.
Aż ślinotoku dostałam :D
OdpowiedzUsuńA to bardzo miło, bo tak się przy szparagach z boczkiem dzieje.
OdpowiedzUsuń