Do deseru potrzebujemy biszkopty gotowe lub upieczone samemu. Poniżej zamieszczam przepis na bardzo prosty biszkopt wg. przepisu cukiernika szkoły wileńskiej.
Biszkopt:
- 4-6 jajek. Ilość jajek ma wpływ na wielkość, czy też grubość biszkoptu
- 4 łyżki cukru
- mąka - zasada, której zawsze się trzymam; na jedno jajo jedna łyżka mąki
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijamy białko, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przekładamy masę na papier tworząc cienka warstwę. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Krem:
- 400 ml śmietany 30%
- 1 pojemnik serka mascarpone
- cukier waniliowy (najlepiej naturalny)
Ubijamy śmietanę z cukrem, następnie stopniowo dodajemy serek.
Dodatki:
- mocna kawa
- amaretto lub koniak
- wiśnie z kompotu
- kakao
Upieczony biszkopt dzielimy na pół. Pierwszą warstwę układamy na spodzie naczynia. Skrapiamy mieszanką kawy i amaretto. Smarujemy kremem, na którym układamy wiśnie. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu. Całość smarujemy kremem i posypujemy kakao.
A dla amatorów tradycyjnego teramisu z żółtkami proponuję następującą wersję
O mniam, coś wspaniałego. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń