Najsłynniejszy w Polsce francuski kucharz powiedział w jednym ze swoich programów, że Polacy popełniają podczas gotowania jeden poważny błąd. A mianowicie za długo gotują, czy też duszą robione przez siebie potrawy. Dotyczyło to między innymi warzyw. Miał w 100% rację. Myślimy, że wszystko musi być zupełnie miękkie, czyli rozgotowane, bo tylko wtedy będzie lekko strawne.
Lekko twarde, chrupiące warzywo jest nam obce. A przecież krótko podsmażona kapusta
tak ładnie wygląda. Nie traci koloru i smaku, jest soczysta, chrupiąca i przepyszna.
Potrawa przygotowana w 5 minut. Młoda kapusta grubo pokrojona i wrzucona na masło. Doprawiona kminkiem, pieprzem i solą. Uzupełniona jednym pokrojonym pomidorem i łyżka serka "Ementaler do smarowania" lub podobnym topionym.
czwartek, 15 maja 2014
wtorek, 13 maja 2014
Szparagi, młode ziemniaki i boczek
Propozycja na obiad podany na jednym półmisku. Całość idealnie się uzupełnia. Danie dla tych, którzy szukają smaku Umami.
zielone szparagi
młode ziemniaki
boczek surowy wędzony
sos śmietanowy
zielone szparagi
młode ziemniaki
boczek surowy wędzony
sos śmietanowy
- Dokładnie umyte szparagi obieramy od połowy w dół, obierek nie wyrzucamy, tylko zalewamy je szklanką wody i gotujemy. Wywar zlewamy. Obierki wyrzucamy.
- Gotujemy nieobrane, dokładnie umyte ziemniaki. Duże kroimy. Małe gotujemy w całości.
- Boczek kroimy i podsmażamy.
- Wracamy do szparagów, które kroimy i lekko dusimy w rondlu (z minimalną ilością wody) dopiero wtedy, gdy widzimy, że ziemniaki są już miękkie.
- Ziemniaki odcedzamy, i w miarę suche przekładamy na patelnię do boczku. Lekko podsmażamy.
- Łączymy podduszone szparagi z boczkiem i ziemniakami. Polewamy śmietanowym sosem.
Sos śmietanowy to nic innego jak mąka zasmażona na maśle. Zalana wywarem ze szparagowych obierek. Uzupełniona śmietaną i łyżką serka typu "Ementaler do smarowania" lub innym topionym serkiem.
Przyprawy, którymi możemy wzbogacić sos: pół kostki rosołowej, pieprz, sól, szczypta gałki muszkatałowej.
wtorek, 29 kwietnia 2014
Wiosenne zielone śniadanie
bułki (wydrążone połówki )
biały serek solony kanapkowy (z Lidla, w czerwonym kartoniku)
pęczek czosnku niedźwiedziego
pęczek pokrzywy
3-4 brykiety mrożonego szpinaku
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi lub jeśli nie mamy zwykły, oraz posiekaną sparzoną pokrzywę. Mieszamy z rozdrobnionym serkiem. Masą wypełniamy wydrążone bułki i zapiekamy.
Gotowe!
biały serek solony kanapkowy (z Lidla, w czerwonym kartoniku)
pęczek czosnku niedźwiedziego
pęczek pokrzywy
3-4 brykiety mrożonego szpinaku
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi lub jeśli nie mamy zwykły, oraz posiekaną sparzoną pokrzywę. Mieszamy z rozdrobnionym serkiem. Masą wypełniamy wydrążone bułki i zapiekamy.
Gotowe!
Taka wiosenna masa serowa nadaje się również jako wypełnienie ciasta francuskiego.
piątek, 18 kwietnia 2014
Klopsy orientalne zielone i zmyślone
pokrzyw, mięta, czosnek niedźwiedzi |
Wracając do klopsów. Do mielonego (wieprzowina) oprócz zielska i przyprawy Kebab dodałam drobno pokrojoną cebulę i sproszkowaną słodką paprykę, bułkę tartą, i pół pomidora (posiekanego), który pozostał mi ze śniadania. Szkoda mi było go wyrzucić. Oczywiście przyprawy; sól, pieprz. Można jak najbardziej dodać ostrą paprykę. Ale ja tym razem zrezygnowałam, bo klopsy miały być poczęstunkiem dla gości.
Uformowane klopsiki w kształcie Cevapcici |
poniedziałek, 24 marca 2014
Syrop z kwiatów podbiału domowym sposobem
Często na spacerze daleko poza miastem natrafiamy na roślinę, która zainspiruje nas do zrobienia czegoś pożytecznego. Ostatni taki spacer przyczynił się do tego, że w spiżarni pojawi się doskonały syrop na kaszel.
Robiąc syropy nie gotuję ich, a często właśnie w różnych przepisach można spotkać się z tym właśnie sposobem konserwowania. Nie gotuję i nie pasteryzuję. Uważam, że wysoka temperatura źle wpływa na mój syrop. Wszystkie syropy, które robię konserwuję alkoholem. Z tą metodą spotkałam się w starych książkach o ziołach. Jest to najprostszy sposób zrobienia syropu. Rośliny zasypuje się cukrem, żeby puściły sok, następnie dolewa się alkohol.
czwartek, 27 lutego 2014
Udziec barani w garnku rzymskim

Potrzebujemy
1,2 kg baraniny z kością
do marynty:
- 4 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce - ziaren pieprzu, ziaren kolendry, kuminu, słodkiej papryki, oleju sezamowego, soli
- garść liści mięty
- gałązka rozmarynu
- odrobina wody
Wszystkie składniki marynaty miksujemy w blenderze. Smarujemy dokładnie baraninę i pieczemy w garnku z gliny.
![]() |
przepis i zdjęcia pochodzą ze strony http://www.kochbar.de/rezept/471436/Lammkeule-aus-dem-Roemertopf.html |
poniedziałek, 24 lutego 2014
Jakie jaja kupujemy?
Nie wszyscy kupując jajka zwracają uwagę na to, jakie wkładają do koszyka. Wszystkie dostępne w sprzedaży jajka muszą być oznaczone odpowiednim kodem.
![]() |
zdjęcie pochodzi ze strony http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110413/JEDZENIEIZABAWA0102/626074943 |
Najważniejsze oznaczenie, które powinno nas interesować:
3 Chów klatkowy - Od 2012 w całej UE klatki, w których trzymane są kury muszą być wyposażone w następujący sposób: wielkość klatki to co najmniej 0,075 m2 na jedną kurę, przy czym wysokość musi wynosić co najmniej 50 cm. Klatka musi mieć gniazdo do wysiadywania jaj, pręt (grzędę) do siedzenia, i piasek do grzebania.
to pierwsza cyfra przed symbolem kraju np. PL - oznacza w jaki sposób przetrzymywane są kury
3 Chów klatkowy - Od 2012 w całej UE klatki, w których trzymane są kury muszą być wyposażone w następujący sposób: wielkość klatki to co najmniej 0,075 m2 na jedną kurę, przy czym wysokość musi wynosić co najmniej 50 cm. Klatka musi mieć gniazdo do wysiadywania jaj, pręt (grzędę) do siedzenia, i piasek do grzebania.
2 Chów ściółkowy - chów ten nazwałabym raczej kurnikowym. Kury poruszają się w zamkniętej przestrzeni (hala) bez możliwości wyjścia na zewnątrz. Na 9 kur przypada co najmniej 1 m2 powierzchni. Gniazda, w których kury składają jaja rozmieszczone są na kilku piętrach. Co najmniej 1/3 kurnika musi być wysypana piaskiem, tak aby kury mogły w nim grzebać.
1 Wolny wybieg - kury oprócz kurnika wyposażonego w grzędy, gniazda, i piasek do grzebania w ciągu dnia mają możliwość wybiegu na zewnątrz. Każdej kurze musi przypaść 4 m2 wolności.
0 Chów ekologiczny - kurnik musi być wyposażony w grzędy, 1/3 powierzchni musi być wyścielona słomą, trocinami lub/i piaskiem. Na 1 m2 może przebywać w kurniku najwyżej 6 kur. Kury mają wybieg tak jak w "jedynkach". Muszą otrzymywać specjalna mieszankę paszy, w której 85% zawartości pochodzi z upraw ekologicznych.
środa, 19 lutego 2014
Przechowywanie chleba
Chlebak chlebakowi nierówny. Mamy różne, od drewnianych przez stalowe do różnego rodzaju ceramicznych. Choć te ostatnie w dzisiejszych czasach używamy najrzadziej. Najgorzej jeśli nie używamy żadnych pojemników na chleb, a zamiast tego trzymamy pieczywo w foliowym worku. Nawet jeśli jest to oryginalna torebka, w której kupiliśmy już pokrojony chleb. Wady krojonego chleba można by opisać całkiem osobno. Nie jestem amatorką takiego chleba, bo wolę cieniutkie kromki, takie 3-4 milimetrowe. Natomiast kupny krojony chleb ma grube kromy, którymi się zapychamy. Dlatego chleb kroję sama.
Ale wracając do tematu chlebaków.
Chlebak musi być taki, żeby pieczywo w nim nie pleśniało. Nawet jeśli wyjedziemy na długi urlop i pozostawimy chleb w pojemniku, to po powrocie powinniśmy w chlebaku znaleźć chleb czerstwy, wysuszony, ale nie zapleśniały.
I właśnie dokładnie to daje mi chlebak ceramiczny, który ma zapewnioną cyrkulację powietrza. Pieczywo długo utrzymuje swoją świeżość. Przy otwieraniu chlebaka nie czujemy stęchłego powietrza. Nie mamy toksycznej pleśni!
Ale wracając do tematu chlebaków.
Chlebak musi być taki, żeby pieczywo w nim nie pleśniało. Nawet jeśli wyjedziemy na długi urlop i pozostawimy chleb w pojemniku, to po powrocie powinniśmy w chlebaku znaleźć chleb czerstwy, wysuszony, ale nie zapleśniały.
I właśnie dokładnie to daje mi chlebak ceramiczny, który ma zapewnioną cyrkulację powietrza. Pieczywo długo utrzymuje swoją świeżość. Przy otwieraniu chlebaka nie czujemy stęchłego powietrza. Nie mamy toksycznej pleśni!
![]() |
Ceramiczne chlebaki z otworami |
czwartek, 13 lutego 2014
Karkówka
wtorek, 11 lutego 2014
Tiramisu z wiśniami
Najczęstsza rozterka przy stworzeniu tego cudownego deseru to taka, czy krem robić z żółtek, czy na bazie bitej śmietany. Dla tych, którzy mają awersję do surowych żółtek w tiramisu przygotowałam tym razem z kremem śmietankowym.
Do deseru potrzebujemy biszkopty gotowe lub upieczone samemu. Poniżej zamieszczam przepis na bardzo prosty biszkopt wg. przepisu cukiernika szkoły wileńskiej.
Biszkopt:
Ubijamy białko, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przekładamy masę na papier tworząc cienka warstwę. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Krem:
A dla amatorów tradycyjnego teramisu z żółtkami proponuję następującą wersję
Do deseru potrzebujemy biszkopty gotowe lub upieczone samemu. Poniżej zamieszczam przepis na bardzo prosty biszkopt wg. przepisu cukiernika szkoły wileńskiej.
Biszkopt:
- 4-6 jajek. Ilość jajek ma wpływ na wielkość, czy też grubość biszkoptu
- 4 łyżki cukru
- mąka - zasada, której zawsze się trzymam; na jedno jajo jedna łyżka mąki
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijamy białko, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przekładamy masę na papier tworząc cienka warstwę. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Krem:
- 400 ml śmietany 30%
- 1 pojemnik serka mascarpone
- cukier waniliowy (najlepiej naturalny)
Ubijamy śmietanę z cukrem, następnie stopniowo dodajemy serek.
Dodatki:
- mocna kawa
- amaretto lub koniak
- wiśnie z kompotu
- kakao
Upieczony biszkopt dzielimy na pół. Pierwszą warstwę układamy na spodzie naczynia. Skrapiamy mieszanką kawy i amaretto. Smarujemy kremem, na którym układamy wiśnie. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu. Całość smarujemy kremem i posypujemy kakao.
A dla amatorów tradycyjnego teramisu z żółtkami proponuję następującą wersję
wtorek, 28 stycznia 2014
Ocet - wszechstronny i niezastąpiony
Ocet jest cudownym, wielozadaniowym i ogólnie dostępnym domowym środkiem czyszczącym, odkażającym i odkamieniającym. Pomijając jego właściwości smakowe jako dodatek i przyprawa wzbogacająca smak znajduje on szerokie zastosowanie w każdym domowym gospodarstwie. Dlaczego tak mało używany? Bo za tani. Wolimy używać cudownych środków, które kodowane są nam do głów poprzez reklamy.
Oto niektóre przykłady w jaki sposób możemy stosować ocet:
O zdrowotnych właściwościach octu jabłkowego można by również wiele napisać. Ale to temat osobny.
Oto niektóre przykłady w jaki sposób możemy stosować ocet:
- Mycie podłóg - dodanie octu do wody powoduje mycie bez smug
- Grzybica paznokci - wystarczy codziennie smarować wacikiem nasączonym octem chorobowo zmienione miejsce aż do odrośnięcia zdrowego paznokcia
- Świerzb - domowy środek do leczenia tego uciążliwego pasożyta skóry
- Jako środek do płukania tkanin - zmiękcza tkaniny, likwiduje grzyby, chroni naszą pralkę przed kamieniem.
- Pleśń na ścianie - ocet zabija grzyby i mykotoksyny
- Łupież - płukanie włosów wodą z octem działa profilaktycznie przeciw łupieżowi
- Żółty osad w wannach i zlewach
- Plamy po twardej wodzie
- Błyszczące szkło - dodanie do wody octu powoduje, że szkło nie ma zacieków
- Kamień w czajniku, maszynie do kawy - zagotowanie octu z wodą powoduje odpadanie kamienia.
poniedziałek, 23 grudnia 2013
Krambamula - nalewka na zimę
Rozgrzewający trunek dla dorosłych idealny na święta i nie tylko. Ogólnie bardzo rozgrzewające lekarstwo stosowane w profilaktyce przeciw grypie.
Moja wersja składa się z następujących składników:
- Goździki
- Cynamon
- Koper włoski
- Kardamon
- Anyż gwiazdkowy
- Skórka z ekologicznej cytryny
- Suszona limonka (opcjonalnie)
- 1 l spirytusu
Experyment - przerwa w gotowaniu
Przerwa musi być, bo ile można latać po sklepach, stać w kuchni przy garach i sprzątać w świątecznym szale. Większość z nas niepotrzebnie się nakręca. Dlatego proponuje mały "reset" z rodziną.
Experyment
Gdynia
Cena biletów 2 + 3 = 66 zł
Experyment
Gdynia
Cena biletów 2 + 3 = 66 zł
![]() |
Zrobię fale |
![]() |
Zapalę sam lampkę |
![]() |
Fakir |
![]() |
Coś z nosa |
![]() |
Trzęsienie ziemi |
poniedziałek, 16 grudnia 2013
Pierogi wigilijne z grzybami i młodą kapustą
Postanowiłam dla odmiany zrobić pierogi z grzybami i niekiszoną kapustą. Czyli do farszu grzybowego dodałam lekko podduszoną świeżą kapustę. Pierogi są delikatne w smaku i nadają się również jako dodatek do barszczu.
Duszona kapusta, którą miksujemy na "grubo" |
Ugotowane, posiekane (lub zmiksowane) i wymieszane z podsmażoną cebulą grzyby (suszone) |
środa, 11 grudnia 2013
Soljanka - idealna zupa na mrozy
100 g pręgi wołowej
200 g kiełbasy surowej polskiej
50 g boczku wędzonego/surowego
warzywa:
pietruszka, marchew, mały seler
5 ogórków kiszonych
1 szklanka wody po ogórkach
1 łyżka kaprów / opcjonalnie
1 mały słoik zielonych lub czarnych oliwek bez pestek / opcjonalnie
2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy: liść laurowy, kminek, ziele angielskie
łyżka mąki
1 mała cebula
pęczek kopru
Pręgę wołową z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim gotujemy w wodzie przez ok. 30 minut. Dodajemy startą na grubej tarce pietruszkę, marchewkę i seler. Gotujemy kolejne pół godziny.
Do wywaru dodajemy starte na tarce lub drobno pokrojone ogórki bez odsączania soku ogórkowego, oliwki, kapary oraz przecier pomidorowy. Gotujemy kolejne 10 minut. W między czasie na patelni smażymy drobno pokrojony boczek, cebulę i kiełbasę pokrojoną na większe kawałki. Dosypujemy 1 łyżkę mąki i chwilę smażymy. Z patelni wszystko przerzucamy do gara, chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy posiekany koperek.
200 g kiełbasy surowej polskiej
50 g boczku wędzonego/surowego
warzywa:
pietruszka, marchew, mały seler
5 ogórków kiszonych
1 szklanka wody po ogórkach
1 łyżka kaprów / opcjonalnie
1 mały słoik zielonych lub czarnych oliwek bez pestek / opcjonalnie
2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy: liść laurowy, kminek, ziele angielskie
łyżka mąki
1 mała cebula
pęczek kopru
Pręgę wołową z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim gotujemy w wodzie przez ok. 30 minut. Dodajemy startą na grubej tarce pietruszkę, marchewkę i seler. Gotujemy kolejne pół godziny.
Do wywaru dodajemy starte na tarce lub drobno pokrojone ogórki bez odsączania soku ogórkowego, oliwki, kapary oraz przecier pomidorowy. Gotujemy kolejne 10 minut. W między czasie na patelni smażymy drobno pokrojony boczek, cebulę i kiełbasę pokrojoną na większe kawałki. Dosypujemy 1 łyżkę mąki i chwilę smażymy. Z patelni wszystko przerzucamy do gara, chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy posiekany koperek.
piątek, 6 grudnia 2013
Pieczemy łatwy sernik bez ciasta
Dla tych, którzy boją się pieczenia serników zamieszczam prosty przepis.
Kolejność postępowania:
Ucieramy w mikserze/mikserem masło, cukier i żółtka do białości. Dodajemy stopniowo ser nadal ucierając. Następnie do masy wrzucamy skórkę z cytryny, wanilię, budyń. Oraz na końcu ubite białko i omączone rodzynki. Wszystko delikatnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Uwagi:
- 1 kostka masła
- 6-10 jajek . Ilość jajek ma wpływ na wysokość sernika
- 1 szklanka cukru
- 1 kg sera gotowego do serników
- rodzynki (posypane 1 łyżeczką mąki)
- 1 budyń śmietankowy
- starta skórka z 1 ekologicznej cytryny
- 1 cukier waniliowy lub jeśli mam 1 laska wanilii (wyskrobane jej wnętrze)
Kolejność postępowania:
Ucieramy w mikserze/mikserem masło, cukier i żółtka do białości. Dodajemy stopniowo ser nadal ucierając. Następnie do masy wrzucamy skórkę z cytryny, wanilię, budyń. Oraz na końcu ubite białko i omączone rodzynki. Wszystko delikatnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Uwagi:
- sernik w trakcie pieczenia podnosi się sporo do góry, ale i zawsze opada do pierwotnej swojej wysokości
- sernik nie może być cierpkim i suchym gniotem, a delikatnym i lekko puszystym wypiekiem
- sernik możemy polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem
Sernik pieczony w żaroodpornej formie |
Sernik w trakcie pieczenia w blaszce |
Gotowy puszysty i delikatny |
Kurczak orientalny
Jest to propozycja na potrawę z resztek kurczaka upieczonego w nadmiarze. Często bywa tak, ze po upieczeniu kurczaków pozostaje nam mięso i zastanawiamy się co z tym zrobić. Moją propozycją będzie jednogarnkowa aromatyczna potrawa.
Po pieczeni z kurczaka nie wyrzucamy kości, - posłużą nam do wywaru. Nigdy nie miałam odwagi pozbierać do wywaru kości i resztek z kurczaka z talerzy gości, tak jak zwykła to była robić Nigella. Ja akurat upieczonego kurczaka porcjonuję dla dzieci, czyli obieram go z większych kości przed podaniem. I z takich resztek upieczonego kurczaka robię wywar.
Do potrawy potrzebujemy:
Po pieczeni z kurczaka nie wyrzucamy kości, - posłużą nam do wywaru. Nigdy nie miałam odwagi pozbierać do wywaru kości i resztek z kurczaka z talerzy gości, tak jak zwykła to była robić Nigella. Ja akurat upieczonego kurczaka porcjonuję dla dzieci, czyli obieram go z większych kości przed podaniem. I z takich resztek upieczonego kurczaka robię wywar.
Do potrawy potrzebujemy:
- kaszę jaglaną jako ciekawą alternatywę do kuskusu.
- warzywa wedle uznania, np. fasolkę, marchewkę, korzeń pasternaku lub porostu to co lubimy
- kawałki upieczonego kurczaka
- resztki po upieczonym kurczaku: kości, skóry
- rodzynki
- przyprawy do wywaru: kardamon, cynamon, kolendrę, cytrynę, kminek rzymski, mięta
Gotowanie wywaru |
Pierwsza warstwa w garze - gotowana kasza jaglana |
Warzywa na kaszy |
Sos powstały z wywaru z rodzynkami (przecedzony i zagęszczony skrobią kukurydzianą) |
Na warzywach mięso z pieczonego kurczaka. Wszystko polane sosem z rodzynkami i zapieczone w piekarniku (ok. 20 minut) |
Subskrybuj:
Posty (Atom)