piątek, 6 grudnia 2013

Kurczak orientalny

Jest to propozycja na potrawę z resztek kurczaka upieczonego w nadmiarze. Często bywa tak, ze po upieczeniu kurczaków pozostaje nam mięso i zastanawiamy się co z tym zrobić. Moją propozycją będzie jednogarnkowa aromatyczna potrawa.
Po pieczeni z kurczaka nie wyrzucamy kości, - posłużą nam do wywaru. Nigdy nie miałam odwagi pozbierać do wywaru kości i resztek z kurczaka z talerzy gości, tak jak zwykła to była robić Nigella. Ja akurat upieczonego kurczaka porcjonuję dla dzieci, czyli obieram go z większych kości przed podaniem. I z takich resztek upieczonego kurczaka robię wywar.
Do potrawy potrzebujemy:

  • kaszę jaglaną jako ciekawą alternatywę do kuskusu.
  • warzywa wedle uznania, np. fasolkę, marchewkę, korzeń pasternaku lub porostu to co lubimy
  • kawałki upieczonego kurczaka
  • resztki po upieczonym kurczaku: kości, skóry
  • rodzynki
  • przyprawy do wywaru: kardamon, cynamon, kolendrę, cytrynę, kminek rzymski, mięta
Gotowanie wywaru
Pierwsza warstwa w garze - gotowana kasza jaglana
Warzywa na kaszy
Sos powstały z wywaru z rodzynkami (przecedzony i zagęszczony skrobią kukurydzianą)
Na warzywach mięso z pieczonego kurczaka. Wszystko polane sosem z rodzynkami i zapieczone w piekarniku (ok. 20 minut)







2 komentarze:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.