- 1 kostka masła
- 6-10 jajek . Ilość jajek ma wpływ na wysokość sernika
- 1 szklanka cukru
- 1 kg sera gotowego do serników
- rodzynki (posypane 1 łyżeczką mąki)
- 1 budyń śmietankowy
- starta skórka z 1 ekologicznej cytryny
- 1 cukier waniliowy lub jeśli mam 1 laska wanilii (wyskrobane jej wnętrze)
Kolejność postępowania:
Ucieramy w mikserze/mikserem masło, cukier i żółtka do białości. Dodajemy stopniowo ser nadal ucierając. Następnie do masy wrzucamy skórkę z cytryny, wanilię, budyń. Oraz na końcu ubite białko i omączone rodzynki. Wszystko delikatnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Uwagi:
- sernik w trakcie pieczenia podnosi się sporo do góry, ale i zawsze opada do pierwotnej swojej wysokości
- sernik nie może być cierpkim i suchym gniotem, a delikatnym i lekko puszystym wypiekiem
- sernik możemy polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem
Sernik pieczony w żaroodpornej formie |
Sernik w trakcie pieczenia w blaszce |
Gotowy puszysty i delikatny |
Wspaniały łatwy do zrobienia serniczek :-)
OdpowiedzUsuńjaka temperatura,ile stopni.
OdpowiedzUsuń