piątek, 6 grudnia 2013

Pieczemy łatwy sernik bez ciasta

Dla tych, którzy boją się pieczenia serników zamieszczam prosty przepis.

  • 1 kostka masła
  • 6-10 jajek . Ilość jajek ma wpływ na wysokość sernika
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg sera gotowego do serników
  • rodzynki (posypane 1 łyżeczką mąki)
  • 1 budyń śmietankowy
  • starta skórka z 1 ekologicznej cytryny
  • 1 cukier waniliowy lub jeśli mam 1 laska wanilii (wyskrobane jej wnętrze)


Kolejność postępowania:
Ucieramy w mikserze/mikserem masło, cukier i żółtka do białości. Dodajemy stopniowo ser nadal ucierając. Następnie do masy wrzucamy skórkę z cytryny, wanilię, budyń. Oraz na końcu ubite białko i omączone rodzynki. Wszystko delikatnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Uwagi:

  • sernik w trakcie pieczenia podnosi się sporo do góry, ale i zawsze opada do pierwotnej swojej wysokości
  • sernik nie może być cierpkim i suchym gniotem, a delikatnym i lekko puszystym wypiekiem
  • sernik możemy polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem


Sernik pieczony w żaroodpornej formie
Sernik w trakcie pieczenia w blaszce
Gotowy puszysty i delikatny




2 komentarze:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.