Ze świeżą makrelą nie musimy cudować. Wystarczy sama ryba, sól, pieprz i ewentualnie odrobina mąki do oprószenia. No chyba, że nas ręka świerzbi, żeby dodać jakiejś cudownej przyprawy, którą uznamy za niezbędnie konieczną. Możemy wtedy zdecydować się na taką, którą lubimy, jak na przykład zioła prowansalskie. Makrelę smażymy na oleju. A w trakcie smażenia możemy na rybę położyć odrobinę masła. Aby makrela była dobra musi być spełniony jeden warunek. Ryba musi być świeża. Czyli tak jak w Mistrzu i Małgorzacie jeden z diabłów powiedział; ryba jest świeża lub nieświeża. I nie ma nic pomiędzy. Nie ma czegoś takiego jak trochę świeża, mało świeża, albo jak to za komuny było, że świeżość była klasyfikowana. I tak; istniała pierwsza świeżość, druga świeżość i nie wiadomo jeszcze jaka świeżość. Świeża ryba jest tylko jedna.
czwartek, 23 lipca 2015
poniedziałek, 20 lipca 2015
Tarta z boczkiem i szpinakiem
2 szklanki mąki
1 masło 200 g
1 jajko
odrobina zimnej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa szpinakowa:
dowolna ilość szpinaku
2 jajka
drobno pokrojony boczek
1 cebula
50 ml śmietany
ser Bursztyn lub inny
sól
pieprz
Mąkę i proszek do pieczenia dokładnie rozetrzeć z miękkim masłem, dodać jajko i wodę. Wyrobić ciasto. Krótko ugotowany szpinak pokroić i wymieszać z usmażonym wraz z cebulką boczkiem. Dodać 2 jajka, odrobinę śmietany, przyprawy i wymieszać.
Ciasto rozwałkować i ułożyć w okrągłej blaszce do pizzy lub na żelaznej patelni. Ciasto zapiec przez 15 minut. Następnie na podpieczone ciasto przełożyć szpinakową masę wraz z serem Bursztyn (ser zamiast na masę może być dodany do masy). Piec kolejne 20 minut
czwartek, 16 lipca 2015
Zapiekanka rybna w stylu skandynawskim
Sos do ryby:
1 szkl rosołku mieszamy z 2 łyżkami skrobi kukurydzianej lub bezglutenowej mąki Schar (idalna do sosów)
Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cebulkę prażoną, pęczek posiekanego kopru, 200 ml śmietany, i 2-3 łyżki majonezu.
środa, 15 lipca 2015
Ostre krokodylki
2,5 kg ogórków
2 łyżki chilli w proszku
1 łyżka chilli w płatkach lub jeśli mamy, to susz z samych pestek chilli
1 główka czosnku
4 łyżki soli kamiennej
zalewa:
6 łyżek oleju
350 ml octu
1 kg cukru
Ogórki pokroić wzdłuż. Posypać solą i zostawić na 3 godziny. Następnie uzupełnić ogórki chilli, czosnkiem i olejem.
Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia, wymieszać, tak aby rozpuścił się cukier. Ilość cukru taka musi być, nawet jeśli nas odstrasza.
Następnie wrzącą zalewę wlać do ogórków i całość odstawić na 10 godzin, najlepiej na noc. Ogórki przełożyć do słoików. Uzupełnić płynem. Pasteryzować 3-5 minut.
2 łyżki chilli w proszku
1 łyżka chilli w płatkach lub jeśli mamy, to susz z samych pestek chilli
1 główka czosnku
4 łyżki soli kamiennej
zalewa:
6 łyżek oleju
350 ml octu
1 kg cukru
Ogórki pokroić wzdłuż. Posypać solą i zostawić na 3 godziny. Następnie uzupełnić ogórki chilli, czosnkiem i olejem.
Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia, wymieszać, tak aby rozpuścił się cukier. Ilość cukru taka musi być, nawet jeśli nas odstrasza.
Następnie wrzącą zalewę wlać do ogórków i całość odstawić na 10 godzin, najlepiej na noc. Ogórki przełożyć do słoików. Uzupełnić płynem. Pasteryzować 3-5 minut.
wtorek, 14 lipca 2015
Pulpety z ryby z sosem koperkowym
Wyjątkowo smaczny obiad
Gotujemy przez 10 -15 minut dużego dorsza w wywarze z ziół (ziele kopru, pietruszki, lubczyku, selera, liść laurowy i ziele angielski, pieprz i sól)
Rybę pozbawiamy skóry i ości. Rozdrabniamy w misce dodając 2 łyżki mąki ziemniaczanej, posiekany koperek i pietruszkę, 2 jaja, sól i pieprz. Jeśli mamy ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, to możemy dodać, uprzednio przepuszczając przez praskę.
Dokładnie mieszamy
![]() |
Formujemy kotleciki i smażymy |
Sos do ryby: 1,5 szklanki wody mieszamy z mąką (2 łyżki) zwykłą lub bezglutenową (mieszanką), mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cebulki prażonej i 1 kostkę rosołową. Nadal mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę do sosów, dużą ilość posiekanego kopru i 2 łyżki majonezu. Mieszając doprowadzamy do wrzenia.
wtorek, 23 czerwca 2015
Zapiekanka Królewiecka - cały obiad w jednym garze
Potrawa nawiązuje oczywiście do klopsów królewieckich. Różnica polega na tym, że cały obiad mamy w jednym garze. A to, co jest w garnku nie musimy przekładać na półmiski. Wystarczy jak to przy zapiekankach jest oczywistością całość postawić na stole.
W wysmarowanej masłem glinianej formie układamy pokrojone w plasterki ziemniaki, a na nich farsz z mielonego doprawiony zmiksowaną:
cebulą
czosnkiem
2 filecikami anchovis
1 liściem kapusty
kilkoma kaparami
wodą z kaparów
1 jajkiem
2 łyżkami kaszki manny lub polenty (dla bezglutenowców)
solą
pieprzem
Układamy 2-3 warstwy naprzemiennie ziemniaki-mięso-ziemniaki. Ostatnią warstwę z ziemniaków polewamy sosem kaparowym. Całość zapiekamy ok. 45-60 minut w 180 stopniach. Do zapiekanki możemy użyć garnka rzymskiego z pokrywą
cebulą
czosnkiem
2 filecikami anchovis
1 liściem kapusty
kilkoma kaparami
wodą z kaparów
1 jajkiem
2 łyżkami kaszki manny lub polenty (dla bezglutenowców)
solą
pieprzem
Układamy 2-3 warstwy naprzemiennie ziemniaki-mięso-ziemniaki. Ostatnią warstwę z ziemniaków polewamy sosem kaparowym. Całość zapiekamy ok. 45-60 minut w 180 stopniach. Do zapiekanki możemy użyć garnka rzymskiego z pokrywą
- Sos kaparowy:
- do garnczka wsypujemy 2,5 łyżki mąki (dla bezglutenowców mix bezglutenowy) i uzupełniamy 2 łyżkami masła - mieszamy
- dodajemy szczyptę gałki i pieprzu - mieszamy
- zalewamy 1,5 szklanką zimnego bulionu - zasada jest taka gorąca zasmażka do zimnego płynu i odwrotnie - sprawnie mieszamay
- dodajemy 0,5 szklanki śmietany 18% - mieszamy
- uzupełniamy 1 łyżką majonezu - mieszamy
- na końcu dodajemy pół małego słoiczka kaparów, ok. 50 g - mieszamy
Makaron i szpinak - minimalistyczna przekąsa
Tak niewiele, a tak smacznie. Ugotowany makaron, odrobina podsmażonej cebulki, pomidor i szpinak. A całość uzupełniona 1 łyżką Mascarpone, oliwą i dowolnymi przyprawami.
poniedziałek, 22 czerwca 2015
Mufinki dwukolorowe
1 kostka masła 200 g
1 szklanka cukru
5 jajek
50 ml śmietany
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
owoce; rabarbar lub truskawki, lub jagody lub...
Ucieramy masło z cukrem do białości. Dodajemy stopniowo jajka i śmietanę ciągle ucierając. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Dzielimy ciasto na pół i do jednej części dodajemy kakao.
Do foremek przelewamy oby dwa ciasta, tak aby wypełnić połowę foremki. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach.
1 szklanka cukru
5 jajek
50 ml śmietany
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
owoce; rabarbar lub truskawki, lub jagody lub...
Dzielimy ciasto na pół i do jednej części dodajemy kakao.
Do foremek przelewamy oby dwa ciasta, tak aby wypełnić połowę foremki. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach.
piątek, 19 czerwca 2015
Rolada truskawskowa
A to zamiast tortu truskawkowego. Cienki, prostokątny zwinięty biszkopt, a nim i na nim bita śmietana i truskawki.
czwartek, 11 czerwca 2015
Ciasteczka makowe
2 szklanki mąki krupczatki
25 dkg masła
2-3 żółtka
1 szklanka miałkiego cukru
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 szklanki cukru kryształu
2/3 szklanki maku
białko pozostałe po żółtkach
Siekamy masło z miałkim cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę, żółtka, cukier waniliowy, i połowę maku. Wyrabiamy ciasto. Jeśli okaże się za twarde możemy dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany.
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wałkujemy ciasto. Wycinamy szklanką półksiężyce. Smarujemy białkiem i kładziemy mokrą stroną na mak wymieszany z cukrem kryształem (na talerzyku)
Pieczemy 7-10 minut w zależności od grubości ciastek.
Inna metoda wycinania ciastek.
Wyrobione ciasto formujemy w kształcie prostokąta wysokości ok. 2 cm. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół dnia. Następnie ze schłodzonego bloku wycinamy nożem wąskie paski. Smarujemy białkiem i posypujemy makiem.
25 dkg masła
2-3 żółtka
1 szklanka miałkiego cukru
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 szklanki cukru kryształu
2/3 szklanki maku
białko pozostałe po żółtkach
Siekamy masło z miałkim cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę, żółtka, cukier waniliowy, i połowę maku. Wyrabiamy ciasto. Jeśli okaże się za twarde możemy dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany.
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wałkujemy ciasto. Wycinamy szklanką półksiężyce. Smarujemy białkiem i kładziemy mokrą stroną na mak wymieszany z cukrem kryształem (na talerzyku)
Pieczemy 7-10 minut w zależności od grubości ciastek.
Inna metoda wycinania ciastek.
Wyrobione ciasto formujemy w kształcie prostokąta wysokości ok. 2 cm. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół dnia. Następnie ze schłodzonego bloku wycinamy nożem wąskie paski. Smarujemy białkiem i posypujemy makiem.
piątek, 29 maja 2015
Kandyzowany rabarbar
200 ml wody
125 g cukru (ilość wody i cukru możemy proporcjonalnie zwiększać, w zależności od ilości owoców)
kilka pędów rabarbaru
Przygotowanie trwa 6 dni, co nie znaczy, że ślęczymy w kuchni przez ten cały czas.
1 dzień
Cukier zagotować w wodzie, odstawić do wystudzenia. Nieobrany, pokrojony rabarbar zalać płynem, przykryć i odstawić na 24 godziny
2 dzień
Owoce odcedzić. Zważyć płyn i na 100 g soku dodać 20 g cukru, wymieszać i podgrzać, tak aby się rozpuścił. Zalać owoce płynem, tym razem nieco cieplejszym, niż pierwszego dnia.
Odstawić na 24 godziny
3-6 dzień
Powtórzyć czynność z dnia drugiego, każdego dnia zwiększając temperaturę w stosunku do dnia poprzedniego.
W zależności od wielkości owoców proces nasycania cukrem możemy przedłużyć nawet do 14 dni.
Na koniec można owoce krótko zagotować w płynie. Ważne, aby gotowanie trwało krótko, czyli ok. 0,5 minuty.
Owoce wykładamy na papier lub kratkę i suszymy. Niecierpliwi mogą to zrobić w suszarce prądożrącej używając najsłabszego poziomu nawiewu lub w piekarniku włączając dmuchawę.
Rabarbar po wyjęciu z zalewy cukrowej suszymy |
Drewniany element do tarki KichenAid
Zepsuło się plastikowe popychadło w bębenkowej tarce. Jak się dużo pichci, to tak bywa. Sprzęty nie dają rady i czasami nie nadążają za zapracowanymi kucharkami. Ale jeśli stolarz pomoże, to wyrzeźbi. Wystarczy dać mu stary, popękany element na wzór, a wystruga nam popychadło lepsze, którego żadne warzywo, czy sucha bułka na panierkę nie złamie.
czwartek, 21 maja 2015
Ciecierzyca z bakłażanem
W odrobinie oleju smażymy pokrojone bakłażany dodajemy ugotowaną ciecierzycę, następnie wrzucamy przyprawy i na końcu kilka zielonych listków pekińskiej kapusty.
Przyprawy:
pół łyżeczki kminu w proszku
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki ostrej papryki
odrobina sosu sojowego
odrobina sosu sojowego
środa, 20 maja 2015
Łatwe ciasto rabarbarowe
- 1 kostkę masła - ucieramy
- 1 szk cukru - dodajemy w trakcie ucierania masła
- 1 łyżkę cukru waniliowego - dodajemy
- 5 jajek (M lub L) - dodajemy do utartego masła z cukrem
- 100 ml słodkiej śmietany - wlewamy do masy
- 1,5 - max 2 szk mąki - stopniowo dodajemy do pozostałych składników. Mąki dodajemy tyle, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Nie może być za gęste, bo inaczej wyjdzie nam z ciasta gniot.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodajemy w trakcie sypania mąki
- rabarbar pokrojony na kawałki 3-5 cm oprószony, jeśli lubimy cynamonem - układamy na wyłożonym na blasze cieście. W trakcie pieczenia rabarbar zostanie "wchłonięty" przez ciasto.
Łosoś po polsku
Szukając przepisów na łososia w postaci przekąski na zimno najczęściej natrafiamy na powszechnego Gravlax'a. Ale dlaczego by nie przyrządzić łososia, który naszym podniebieniom będzie równie przychylny i na pewno zagości w stałym menu.
Proponuję bardzo zwyczajnie z posiekanym konserwowym lub kiszonym ogórkiem, cebulką, koperkiem lub pietruszką, lub jednym i drugim.
Proponuję bardzo zwyczajnie z posiekanym konserwowym lub kiszonym ogórkiem, cebulką, koperkiem lub pietruszką, lub jednym i drugim.
Wędzony łosoś na zimo, ogórek kiszony, cebula i pietruszka |
czwartek, 23 kwietnia 2015
Gwiazdnica pospolita na sałatki i do zup
Udana premiera sałatki z gwiazdnicą. W smaku przypomina roszponkę, czyli na szczęście jest to zielsko mało wyraźne, w sensie ani gorzkie, ani bez garbnikowego smaku. Za to bardzo delikatne. Polecam.
Gwiazdnica pospolita jest drobnym, ale bardzo rozpowszechnionym i uciążliwym chwastem (...) Jadalne jest młode, delikatne ziele, odpowiednie na sałatki i do zup. Jest źródłem witaminy C i ma właściwości lecznicze. Zawiera glikozydy, garbniki i saponiny. W lecznictwie ludowym gwiazdnica stosowana była jako środek wzmacniający dla rekonwalescentów i chorych na gruźlicę (...) znajduje zastosowanie w stanach depresji i chorobach reumatycznych.
O właściwościach zdrowotnych najobszerniej o gwiazdnicy pisze dr. Różański
Fragmenty z książki
Jadalne rośliny dziko rosnące
Dagmar Lanska
Gwiazdnica pospolita jest drobnym, ale bardzo rozpowszechnionym i uciążliwym chwastem (...) Jadalne jest młode, delikatne ziele, odpowiednie na sałatki i do zup. Jest źródłem witaminy C i ma właściwości lecznicze. Zawiera glikozydy, garbniki i saponiny. W lecznictwie ludowym gwiazdnica stosowana była jako środek wzmacniający dla rekonwalescentów i chorych na gruźlicę (...) znajduje zastosowanie w stanach depresji i chorobach reumatycznych.
![]() |
W skład sałatki wchodzi gwiazdnica, kilka listków mniszka i czosnaczku. Do tego dressing wedle uznania. |
Fragmenty z książki
Jadalne rośliny dziko rosnące
Dagmar Lanska
poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Haszu wegetariańskie
Bardzo smaczny orientalny przysmak. Łatwy w wykonaniu. Haszu możemy tworzyć w różnych wersjach. Mięsny lub wegetariański. Jeśli tęsknimy za smakiem legendarnego sopockiego haszu, to właśnie ten sposób przyrządzenia będzie strzałem w dziesiątkę. Najważniejsze są przyprawy, które możemy przygotować w większej ilości, a następnie możemy je zamknąć w szczelnym pojemniku, tak aby aromat uchował się jak najdłużej.
A oto wersja haszu wegetariańskiego:
- moczymy na noc ciecierzycę, następnie gotujemy ją przez ok. 1 godz w solonej wodzie
- ugotowaną ciecierzycę miksujemy, tak aby konsystencja nie była za miałka, a raczej gruboziarnista
- ucieramy w moździerzu następujące przyprawy:
- 1 łyżeczkę kminu
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- kilka listków suszonej mięty
- 0,5 łyżeczki kopru włoskiego
- 2-4 papryczki chilli
- na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i po chwili zmiksowaną ciecierzycę, smażymy
- do ciecierzycy dodajemy podsmażoną (gotową) cebulkę oraz odrobinę czosnku, smażymy
- podgrzewamy w piekarniku lub opiekaczu placek taco lub inny, w którym zawiniemy haszu
- smarujemy sosem tatarskim, zazikami lub śmietaną
- na placku układamy rukolę
- na rukoli usmażoną ciecierzycę
- całość uzupełniamy papryczką chilli i sokiem z cytryny
- placek zwijamy i jemy
czwartek, 9 kwietnia 2015
Smażony Camembert z gruszkami - przedpołudniowy mini obiad
środa, 11 marca 2015
czwartek, 5 marca 2015
Ser grillowy Paneer
Paneer to doskonały indyjski, a w tym wypadku szwajcarski ser do smażenia w różnych możliwych interpretacjach. Ser ten jest średnio miękki, niesłony i najważniejsze, że nie przykleja się do patelni, czy rusztu oraz nie rozpada się. Jest na tyle zwarty, że daję się go smażyć w kawałkach dla nas odpowiednich. Tak jak pokroimy, taki będzie również po usmażeniu.
Możemy grillować lub smażyć w następujący sposób:

wyprodukowany przez Züger Frischkäse AG
https://www.frischkaese.ch/unternehmen.html
- z ananasem
- gruszkami
- w formie szaszłyków z pieczarkami i papryką
- przełożony boczkiem
- doprawiony różnymi przyprawami
- w panierce
wyprodukowany przez Züger Frischkäse AG
https://www.frischkaese.ch/unternehmen.html
Subskrybuj:
Posty (Atom)