Wyjątkowo smaczny obiad
Gotujemy przez 10 -15 minut dużego dorsza w wywarze z ziół (ziele kopru, pietruszki, lubczyku, selera, liść laurowy i ziele angielski, pieprz i sól)
Rybę pozbawiamy skóry i ości. Rozdrabniamy w misce dodając 2 łyżki mąki ziemniaczanej, posiekany koperek i pietruszkę, 2 jaja, sól i pieprz. Jeśli mamy ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, to możemy dodać, uprzednio przepuszczając przez praskę.
Dokładnie mieszamy
Formujemy kotleciki i smażymy |
Sos do ryby: 1,5 szklanki wody mieszamy z mąką (2 łyżki) zwykłą lub bezglutenową (mieszanką), mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cebulki prażonej i 1 kostkę rosołową. Nadal mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę do sosów, dużą ilość posiekanego kopru i 2 łyżki majonezu. Mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz