- 1 kostkę masła - ucieramy
- 1 szk cukru - dodajemy w trakcie ucierania masła
- 1 łyżkę cukru waniliowego - dodajemy
- 5 jajek (M lub L) - dodajemy do utartego masła z cukrem
- 100 ml słodkiej śmietany - wlewamy do masy
- 1,5 - max 2 szk mąki - stopniowo dodajemy do pozostałych składników. Mąki dodajemy tyle, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Nie może być za gęste, bo inaczej wyjdzie nam z ciasta gniot.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodajemy w trakcie sypania mąki
- rabarbar pokrojony na kawałki 3-5 cm oprószony, jeśli lubimy cynamonem - układamy na wyłożonym na blasze cieście. W trakcie pieczenia rabarbar zostanie "wchłonięty" przez ciasto.
środa, 20 maja 2015
Łatwe ciasto rabarbarowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Konieczne muszę wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuń