środa, 20 maja 2015

Łatwe ciasto rabarbarowe


  • 1 kostkę masła - ucieramy
  • 1 szk cukru - dodajemy w trakcie ucierania masła
  • 1 łyżkę cukru waniliowego - dodajemy
  • 5 jajek (M lub L) - dodajemy do utartego masła z cukrem
  • 100 ml słodkiej śmietany - wlewamy do masy
  • 1,5 - max 2 szk mąki - stopniowo dodajemy do pozostałych składników. Mąki dodajemy tyle, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Nie może być za gęste, bo inaczej wyjdzie nam z ciasta gniot. 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodajemy w trakcie sypania mąki
  • rabarbar pokrojony na kawałki 3-5 cm oprószony, jeśli lubimy cynamonem - układamy na wyłożonym na blasze cieście. W trakcie pieczenia rabarbar zostanie "wchłonięty" przez ciasto.







1 komentarz:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.