poniedziałek, 20 lipca 2015

Tarta z boczkiem i szpinakiem


Kruche ciasto

2 szklanki mąki
1 masło 200 g
1 jajko
odrobina zimnej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa szpinakowa:

dowolna ilość szpinaku
2 jajka
drobno pokrojony boczek
1 cebula
50 ml śmietany
ser Bursztyn lub inny
sól
pieprz

Mąkę i proszek do pieczenia dokładnie rozetrzeć z miękkim masłem, dodać jajko i wodę. Wyrobić ciasto. Krótko ugotowany szpinak pokroić i wymieszać z usmażonym wraz z cebulką boczkiem. Dodać 2 jajka, odrobinę śmietany, przyprawy i wymieszać.
Ciasto rozwałkować i ułożyć w okrągłej blaszce do pizzy lub na żelaznej patelni. Ciasto zapiec przez 15 minut. Następnie na podpieczone ciasto przełożyć szpinakową masę wraz z serem Bursztyn (ser zamiast na masę może być dodany do masy). Piec kolejne 20 minut




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.