środa, 29 października 2014

Kubańskie oregano (Coleus Amboinicus)


Cudownie aromatyczna roślina zwana również meksykańska miętą ( nazwa ta jest sporna). Z naszą miętą ma jednak mało wspólnego. Zioło to możemy uprawiać w doniczkach lub latem w ogrodzie. Niestety nie jest w stanie przetrwać naszych mrozów, dlatego musi być na zimę przeniesione na parapet. Oregano kubańskie dodajemy do sałatek, napojów i mięs. Jest to bardzo uniwersalna przyprawa. A jak pachnie? Przepięknie cytryną, macierzanką, oregano i może troszkę miętą. 

2 komentarze:

  1. Takiego jeszcze nie widziałam :) Ostatnio kupiłam "hot & spicy oregano", było świetne :)

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.