czwartek, 23 kwietnia 2015

Gwiazdnica pospolita na sałatki i do zup

Udana premiera sałatki z gwiazdnicą. W smaku przypomina roszponkę, czyli na szczęście jest to zielsko mało wyraźne, w sensie ani gorzkie, ani bez garbnikowego smaku. Za to bardzo delikatne. Polecam.



Gwiazdnica pospolita jest drobnym, ale bardzo rozpowszechnionym i uciążliwym chwastem (...) Jadalne jest młode, delikatne ziele, odpowiednie na sałatki i do zup. Jest źródłem witaminy C i ma właściwości lecznicze. Zawiera glikozydy, garbniki i saponiny. W lecznictwie ludowym gwiazdnica stosowana była jako środek wzmacniający dla rekonwalescentów i chorych na gruźlicę (...) znajduje zastosowanie w stanach depresji i chorobach reumatycznych.
W skład sałatki wchodzi gwiazdnica, kilka listków mniszka i czosnaczku. Do tego dressing wedle uznania.

O właściwościach zdrowotnych najobszerniej o gwiazdnicy pisze dr. Różański

Fragmenty z książki
Jadalne rośliny dziko rosnące
Dagmar Lanska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.