Bardzo smaczny orientalny przysmak. Łatwy w wykonaniu. Haszu możemy tworzyć w różnych wersjach. Mięsny lub wegetariański. Jeśli tęsknimy za smakiem legendarnego sopockiego haszu, to właśnie ten sposób przyrządzenia będzie strzałem w dziesiątkę. Najważniejsze są przyprawy, które możemy przygotować w większej ilości, a następnie możemy je zamknąć w szczelnym pojemniku, tak aby aromat uchował się jak najdłużej.
A oto wersja haszu wegetariańskiego:
- moczymy na noc ciecierzycę, następnie gotujemy ją przez ok. 1 godz w solonej wodzie
- ugotowaną ciecierzycę miksujemy, tak aby konsystencja nie była za miałka, a raczej gruboziarnista
- ucieramy w moździerzu następujące przyprawy:
- 1 łyżeczkę kminu
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- kilka listków suszonej mięty
- 0,5 łyżeczki kopru włoskiego
- 2-4 papryczki chilli
- na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i po chwili zmiksowaną ciecierzycę, smażymy
- do ciecierzycy dodajemy podsmażoną (gotową) cebulkę oraz odrobinę czosnku, smażymy
- podgrzewamy w piekarniku lub opiekaczu placek taco lub inny, w którym zawiniemy haszu
- smarujemy sosem tatarskim, zazikami lub śmietaną
- na placku układamy rukolę
- na rukoli usmażoną ciecierzycę
- całość uzupełniamy papryczką chilli i sokiem z cytryny
- placek zwijamy i jemy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz