czwartek, 11 czerwca 2015

Ciasteczka makowe

2 szklanki mąki krupczatki
25 dkg masła
2-3 żółtka
1 szklanka miałkiego cukru
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 szklanki cukru kryształu
2/3 szklanki maku
białko pozostałe po żółtkach

Siekamy masło z miałkim cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę, żółtka, cukier waniliowy, i połowę maku. Wyrabiamy ciasto. Jeśli okaże się za twarde możemy dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany.
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wałkujemy ciasto. Wycinamy szklanką półksiężyce. Smarujemy białkiem i kładziemy mokrą stroną na mak wymieszany z cukrem kryształem (na talerzyku)
Pieczemy 7-10 minut w zależności od grubości ciastek.

Inna metoda wycinania ciastek.
Wyrobione ciasto formujemy w kształcie prostokąta wysokości ok. 2 cm. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół dnia. Następnie ze schłodzonego bloku wycinamy nożem wąskie paski. Smarujemy białkiem i posypujemy makiem.


1 komentarz:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.