poniedziałek, 24 marca 2014

Syrop z kwiatów podbiału domowym sposobem

Często na spacerze daleko poza miastem natrafiamy na roślinę, która zainspiruje nas do zrobienia czegoś pożytecznego. Ostatni taki spacer przyczynił się do tego, że w spiżarni pojawi się doskonały syrop na kaszel.
Robiąc syropy nie gotuję ich, a często właśnie w różnych przepisach można spotkać się z tym właśnie sposobem konserwowania. Nie gotuję i nie pasteryzuję. Uważam, że wysoka temperatura źle wpływa na mój syrop. Wszystkie syropy, które robię konserwuję alkoholem. Z tą metodą spotkałam się w starych książkach o ziołach. Jest to najprostszy sposób zrobienia syropu. Rośliny zasypuje się cukrem, żeby puściły sok, następnie dolewa się alkohol.


3 komentarze:

  1. Witam,
    Male pytanko techniczne:
    Miejsce przechowywania (naslonecznione czy w ciemnym miejscu, a mozd jak niektorzy zalecaja zKopac sloik na 2 mies?,)
    Ppzdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wystarczy spiżarnia lub inne nieco chłodne ciemne miejsce. Choć konserwowanie alkoholem szczególnie tego nie wymaga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odpowiedź!
    Właśnie robię, słoik schowalam do piwnicy, konserwowanie alkoholem odpada, bo syropik ma być dla dzieci. Osobno robię jeszcze naleweczkę, więc mamuśka też coś będzie miała ;-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.