Potrzebujemy
- świeżą lub mrożoną makrelę, 5-6 sztuk
- 3 duże cebule
- 1/2 szklanki octu
- 2 szklanki wody
- przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, łyżka cukru
- Rybę kroimy na kawałki i smażymy omączoną bez przypraw. Przekłamy do wazy lub innego naczynia z przykryciem
- Cebulę smażymy bez zarumieniania, doprawiamy solą i dodajemy do ryby.
- Z octu, wody i przypraw robimy marynatę, tj. wszystko doprowadzamy do wrzenia. Następnie zalewamy rybę.
- Przykrywamy i przestudzoną odstawiamy do lodówki
Witam serdecznie, mam pytanie czy taką makrelę można zrobić w słoiku i żeby postała dobry tydzień???Chcę ją zrobić na święta.Czy w smaku jest dobra???Nigdy jej nie robiłam w wersji świeżej, zawsze makrel ale wędzona, z góry dziękuje za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń