środa, 24 lipca 2013

Bakłażan z fetą na drugie śniadanie

Bakłażany w zalewie możemy przygotować przy okazji robienia innej potrawy, w której skład wchodzą, np. musaki. Wystarczy podsmażone plastry oberżyny zalać gorącą zalewą z następujących składników:

  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, jeśli lubimy pikantnie to dodajemy papryczki chilli
Bakłażany w zalewie studzimy i wkładamy do lodówki. Stanowią doskonałą przekąskę ze świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.