wtorek, 30 października 2012

Tarta Tatin - jabłkowo maślany przysmak

Tarty niestety sama nie wymyśliłam. Inspiracją był wiadomy Pascal.

W żaroodpornej formie rozpuszczamy brązowy cukier z masłem. Na tym karmelu układamy jabłka i podgrzewamy ponownie tak, aby karmel się zagotował. Jabłka oprószamy cynamonem i przykrywamy kruchym ciastem. Bądź jak w wersji angielskiej kruszonką.
Wersja z kruszonka to crubmle, którego nie przewracamy do góry nogami. Tartę Tatin musimy przewrócić tak, aby ciasto z góry znalazło się na dole.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.