sobota, 27 października 2012

Tarta cebulowa - ciepła lub zimna przekąska

Tarta cebulowa, czyli po naszemu ciasto cebulowe.
Bardzo chrupiące ciasto z soczystą cebulą pod kremowym płaszczykiem
Danie można podawać na ciepło lub zimno.
Kolejne czynności wykonania:

  • 1,5 kg cebuli usmażyć na szklisto-rumiano, przestudzić
  • przygotowanie ciasta kruchego: wymieszać 1 kostkę masła z 2 żółtkami, 3 szklankami mąki i śmietaną
  • ciasto chłodzić przez godzinę, rozwałkować i przełożyć na blachę
  • na ciasto przełożyć równomiernie usmażoną cebulę
  • dokładnie wymieszać 4 jajka z tartym serem (0,5 kg) i dużym kubkiem śmietany, doprawić wg. upodobania
  • masą jajeczną pokryć całą cebulę
  • piec 30-45 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.