poniedziałek, 16 lipca 2012

Musaka - szybki przepis w garnku rzymskim


 Gyros, suflaki i musaka to sztandarowe potrawy greckiej kuchni. Musaka to zapiekanka z bakłażanów z dodatkiem przyprawionego smażonego mielonego i ... I tu wybieramy, czy uzupełnimy ją ziemniakami, makaronem, czy też niczym. Pierwsza, którą kiedykolwiek jadłam u dobrej znajomej Koriny była nieco inna niż moja. Korinka swoją przepyszną  robiła z makaronem rurkowym. Ja robię z ziemniakami, bo tak sobie życzy moja rodzinka.
Swoją zapiekankę robię w garnku rzymskim. Układam warstwowo ziemniaki, podsmażone bakłażany i mięso. Przyprawy jakie dodajemy do smażenia mięsa (i ewentualnie bakłażanów) to: czosnek, oregano, tymianek i szczypta cynamonu, który jest najważniejszy.   Do smażonego mięsa dodajemy coś pomidorowego: przecier, pomidory z puszki w małych kawałkach, bądź może to być nawet sok pomidorowy. Wszystko posypujemy serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.