poniedziałek, 16 lipca 2012

Kurdybanek - pospolity i zapomniany w lipcu zbieramy



Cudowna przyprawa i zioło. Sprawdzony przeze mnie bardzo aromatyczny kurdybanek jest idealny do tłustych pieczeni i jako dodatek do wnętrza pieczonej gęsi. Nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego tak mało popularny. W naszych ogródkach wolimy uprawiać rozmaryn i bazylię, które tak bardzo nam kapryszą, że raz wychodzą, raz nie wychodzą. Różnie to z nimi bywa. Dlaczego nie nazbierać i nie ususzyć teraz, w lipcu tego pięknego ziela, które na ogół traktujemy jak chwast. Bardzo trudno jest mi opisać zapach kurdybanku. Aromat jest intensywny, połączenie mięty, szałwii, i gałki muszkatołowej. Z resztą, każdemu może kojarzyć się inaczej. Medycznych właściwości nie będę opisywać, bo nie jestem lekarzem. A przepisywać innych to nieładnie.


Zdrowotne działanie doskonale tzn. najobszerniej opisuje dr. H. Różański

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.