Cudowna przyprawa i zioło. Sprawdzony przeze mnie bardzo aromatyczny kurdybanek jest idealny do tłustych pieczeni i jako dodatek do wnętrza pieczonej gęsi. Nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego tak mało popularny. W naszych ogródkach wolimy uprawiać rozmaryn i bazylię, które tak bardzo nam kapryszą, że raz wychodzą, raz nie wychodzą. Różnie to z nimi bywa. Dlaczego nie nazbierać i nie ususzyć teraz, w lipcu tego pięknego ziela, które na ogół traktujemy jak chwast. Bardzo trudno jest mi opisać zapach kurdybanku. Aromat jest intensywny, połączenie mięty, szałwii, i gałki muszkatołowej. Z resztą, każdemu może kojarzyć się inaczej. Medycznych właściwości nie będę opisywać, bo nie jestem lekarzem. A przepisywać innych to nieładnie.
Zdrowotne działanie doskonale tzn. najobszerniej opisuje dr. H. Różański
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz