Najczęściej takowe patelnie w swoich kuchniach posiadały nasze babcie. Jedna, dwie żelazne patelnie, na których smażyły dosłownie wszystko.
Podstawową zaletą smażenia na takiej patelni jest to, ze nie posiada żadnej powłoki, która z biegiem lat mogłaby się ścierać i nas zatruwać. Żelazne patelnie odporne są na wszelkie
zadrapania. Możemy po niej drapać nożem, widelcem lub śrubokrętem. I żadnej krzywdy jej nie zrobimy. Z biegiem czasu kute, żelazne patelnie stają się coraz lepsze. Pod wpływem wysokiej temperatury i tłuszczu pokrywają się naturalną patyną co zabezpiecza je przed korozją
Smażenie wszelkich potraw nie przysparza najmniejszego problemu, potrawy nie przywierają, "pływają" na patelni i są zawsze odpowiednio wysmażone.
dziś na obiad były kartofle pieczone na patelni z przyprawami + kurki uduszone wcześniej na masle:)
OdpowiedzUsuńKurki są najlepsze. A ja w tym roku jeszcze nie jadłam....
OdpowiedzUsuń