środa, 18 lipca 2012

Żelazne patelnie - zapomniane?

Najczęściej takowe patelnie  w swoich kuchniach posiadały nasze babcie. Jedna, dwie żelazne patelnie, na których smażyły dosłownie wszystko. 
Podstawową zaletą smażenia na takiej patelni jest to, ze nie posiada żadnej powłoki, która z biegiem lat mogłaby się ścierać i nas zatruwać. Żelazne patelnie odporne są na wszelkie
zadrapania. Możemy po niej  drapać nożem, widelcem lub śrubokrętem. I żadnej krzywdy jej nie zrobimy. Z biegiem czasu kute, żelazne patelnie stają się coraz lepsze. Pod wpływem wysokiej temperatury i tłuszczu pokrywają się naturalną patyną co zabezpiecza je przed korozją
Smażenie wszelkich potraw nie przysparza najmniejszego problemu, potrawy nie przywierają, "pływają" na patelni i są zawsze odpowiednio wysmażone. 

2 komentarze:

  1. dziś na obiad były kartofle pieczone na patelni z przyprawami + kurki uduszone wcześniej na masle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurki są najlepsze. A ja w tym roku jeszcze nie jadłam....

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.