piątek, 20 lipca 2012

Buraki do mielonego lub schabowego

Dziś przyszła kolej na pierwsze tegoroczne buraki. Narobiłam najzwyklejszej buraczanej sałatki. Przepis prosty, sposób wykonania również. Jedynie co musimy sobie wygospodarować to trochę czasu. Pies drapał brudne, trudne do domycia paluszki. 
Do sałatki potrzebujemy buraki, trochę octu, cebuli,  czosnek i przyprawy. Na początek gotujemy w dużym garze buraki, które obieramy i trzemy na grubej tarce.
Żeby było szybciej swoje trę elektrycznym ustrojstwem. Za jednym zamachem ucieram również cebulę i czosnek.
Mój przepis polega na tym, że  do startych buraków dodaję gorącą zalewę octową. 
Zalewa octowa: szklanka octu, pół szklanki cukru, liście laurowe, ziele angielskie, parę goździków i kminek gotuję przez kilka minut. Następnie zalewę przelewam przez sito do buraków. Mieszam to wszytko i przekładam do słoików. Pasteryzuję przez parę minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.