wtorek, 2 września 2014

Sałatka warzywna z papryką i patisonem


Zazwyczaj w każdym przepisie na przetwory podawane są dokładnie odmierzone składniki. Wiadomo ile dodać soli, octu i cukru. Proponuję nauczyć się robienia przetworów bez dokładnego przepisu. Będzie to łatwe jeśli przygotujemy wcześniej sałatkę w misce i ją doprawimy. Po doprawieniu odstawimy na kilka godzin i po spróbowaniu soku z warzyw, czy mam odpowiada, doprawimy sałatkę ponownie. Możemy wtedy dosolić, dodać octu lub cukru.

Kroimy warzywa do dużej miski: patisony, paprykę, cebulę i liście selera.
Następnie solimy, skrapiamy octem i dodajemy cukru. Dokładnie mieszamy. Po tym jak uzyskamy odpowiadający nam smak możemy warzywa przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować. 

2 komentarze:

  1. Ale kolorowa, zimą będzie się otwierało te słoiczki z przyjemnością. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę jeszcze o oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji, wtedy będę mogła zaakceptować :)

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.