środa, 17 września 2014

Rozgrzewająca sałatka z ciecierzycą


 Obserwując Chińczyków zauważymy, że jedzenie zimnych posiłków jest im zupełnie obce. Na śniadanie jedzą ciepły ryż lub sytą, rozgrzewającą zupę, na obiad ciepły ryż lub makaron z ciepłymi warzywno-mięsnymi dodatkami, gdzie te pierwsze są oczywiście w przewadze. Ciepły obiad popijają ciepłą herbatą. A i nawet alkohol piją na ciepło.

Zimne sałatki natomiast dobre są na upalne dni. Orzeźwiają i wychładzają. Lecz jeśli czujemy się słabo, łapie nas przeziębienie i mamy dreszcze, to warto przyrządzić sobie coś na tyle świeżego, aby nam przypomniało o zdrowych sałatkach i jednocześnie miło rozgrzało. Oczywiście ma też smakować. A że czujemy się źle, to przyrządzenie dania musi przyjść nam łatwo.
Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy kilka utłuczonych ziaren kminu rzymskiego, 1 ukruszoną ostrą papryczkę, posiekany ząbek czosnku i pół łyżeczki curry. Dodajemy pokrojoną sałatę lodową i kilka pomidorków koktajlowych. Smażymy 2 minuty skrapiając 1 łyżką sosu sojowego. Następnie dodajemy pół puszki ciecierzycy wraz z płynem. Całość dusimy 2 minuty. Doprawiamy ewentualnie solą. Rozgrzewająca sałatka gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.