czwartek, 18 września 2014

Lahmacun - pizza turecka z polską modyfikacją

Ponieważ pizzę tę jada się nie tylko w Turcji, ale i w Armenii oraz we wielu krajach arabskich, istnieje jej wiele odmian. W zależności od sposobu doprawienia, będzie nieco różniła się smakiem. Przyrządzana może być z cielęciny lub jagnięciny. A że nie wszyscy mają problem z jedzeniem wieprzowiny, to może być i ze zwykłego mielonego, powiedzmy z szynki.

Podstawowe składniki tureckiej pizzy to:

  • ciasto drożdżowe na pizzę

oraz farsz, którego wystarczy na 4-5 krążków pizzy o średnicy 26 cm:

  • 400 g mielonej cielęciny, lub dla tych, którzy nie mają z tym problemu wieprzowiny z szynki
  • 1 duża posiekana cebula lub 3 łyżki cebuli suszonej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka chilli w proszku lub kilka pokruszonych suszonych papryczek
  • 1 szklanka lub więcej posiekanej pietruszki - pietruszki musi być bardzo dużo
  • 100 g pokruszonego sera feta lub jeśli chcemy pizzę po naszemu, to tyle samo młodej goudy (startej)
  • 1/3 szklanki wody
  • sól

Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i smarujemy nim rozwałkowane ciasto. Pieczemy ok 30 minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.