Podstawowe składniki tureckiej pizzy to:
- ciasto drożdżowe na pizzę
oraz farsz, którego wystarczy na 4-5 krążków pizzy o średnicy 26 cm:
- 400 g mielonej cielęciny, lub dla tych, którzy nie mają z tym problemu wieprzowiny z szynki
- 1 duża posiekana cebula lub 3 łyżki cebuli suszonej
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka chilli w proszku lub kilka pokruszonych suszonych papryczek
- 1 szklanka lub więcej posiekanej pietruszki - pietruszki musi być bardzo dużo
- 100 g pokruszonego sera feta lub jeśli chcemy pizzę po naszemu, to tyle samo młodej goudy (startej)
- 1/3 szklanki wody
- sól
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i smarujemy nim rozwałkowane ciasto. Pieczemy ok 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz