Umyte i pozbawione ogonków owoce jarzębiny myjemy, obsuszamy i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Można zostawić na całą noc. Przemrożoną jarzębinę przekładamy do rondla i zasypujemy cukrem. W większości przepisów spotkamy się z proporcjami wagowymi 1:1, ale cukru równie dobrze może być mniej. Wedle uznania. Jarzębinę z cukrem wysmażamy przez ok. 10 minut, jeśli chcemy mieć całe owoce w konfiturze, jeśli natomiast owoce mają się rozpaść, to dusimy dłużej. Wysmażoną przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy
Konfiturę jarzębinową możemy dodawać do dresingów sałatkowych, ciast, smażonych serów, itp.
Jeśli natomiast chcemy jarzębinę, którą przeznaczymy do mięs, to warto przy wysmażaniu dodać odrobinę octu balsamicznego białego.
Warto o tym wiedzieć takie coś nie spotkałam się z tym.Buziaki,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa pokazie kulinarnym jadłam wątróbki drobiowe z pęczakiem i jarzębiną... bardzo słodkie! rewelacja, właśnie zerwałam przemrożoną jarzębinę i rozglądam się za przepisem !!!
OdpowiedzUsuńTak właśnie robię jarzębinę co roku. Jest rewelacyjna. Dzis przygotowałam do zamrożenia 4 kg.
OdpowiedzUsuń