wtorek, 9 września 2014

Gołąbki tradycyjne jak z baru


 Farsz do gołąbków
1:1 mielone mięso z szynki i ugotowany ryż
1 pokrojona i podsmażona cebula, sól i pieprz
Składniki farszu mieszamy i wypełniamy nim obgotowane liście kapusty. Zwinięte gołąbki układamy w garnku rzymskim i pieczemy ok. 60 minut.
Pomidorowy sos do gołąbków:
Do zasmażki z 4 łyżek mąki i 50 g masła dodajemy 2 szklanki wody, prażonej cebulki, liść laurowy, ziele angielskie, 1 kostkę rosołową, 4 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy 100 ml słodkiej śmietany 30%, doprawiamy solą i pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.