niedziela, 14 lipca 2013

Klopsy z mielonego ze szpinakiem

Klopsy takie możemy przygotować z mięsa wołowo-wieprzowego, dokładnie w taki sposób, jak robimy mielone smażone. Czyli bułka tarta, cebula, czosnek,
 jajko, sól i pieprz oraz ulubione nasze przyprawy. Ja dodaję najchętniej zioła prowansalskie. Do masy z mielonego dodajemy pokrojony szpinak, następnie formujemy klopsiki. I tu pojawia się mały myk, który musimy zastosować po to, aby zielsko ładnie przylegało do mięsa i tworzyło ciszące oko kule. Aby to osiągnąć wystarczy nasze klopsiki obtoczyć w mące ziemniaczanej. Podczas gotowania skrobia ładnie nam zlepi liście z mięsem.

Klopsy takie możemy zrobić w różnych sosach: koperkowym, grzybowym, chrzanowym, czy nawet pieczeniowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.