środa, 5 czerwca 2013

Dorada wiosenna - bardzo ziołowy obiad.

Mocno ziołowy obiad złożony ze smażonej dorady, młodej kapusty i młodych ziemniaków.

Młode pokrojone ziemniaki w łupinach smażymy na patelni bez uprzedniego gotowania. Solimy i doprawiamy odrobiną rozmarynu. Na osobnej patelni smażymy omączoną doradę wewnątrz doprawioną solą i dużą ilością majeranku. Usmażoną rybę odkładamy    w ciepłe miejsce, a na patelnię wrzucamy pokrojona na duże kawałki młodą kapustę, którą krótko smażymy, tak aby jej nie dusić. Musi być chrupiąca i ładnie zielona. Kapustę doprawiamy pietruszką i koprem.
Ziemniaki, kapustę i rybę układamy na talerzu
i całość skrapiamy sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.