czwartek, 13 czerwca 2013

Rogaliki drożdżowe kruche z niespodzianką

  • 1 kg mąki
  • 1 masło 
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru






Nadzienie: marmolada różana, bounty pocięte na kawałki, kawałki czekolady, nutella, masło orzechowe z marmoladą, itp.

Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku. Rozpuszczamy masło. Następnie mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto i od razu bez czekania na wyrośnięcie wałkujemy. Wycinamy trójkąty, nakładamy nadzienie i zwijamy.
Pieczemy w piekarniku 20-30 minut na rumiany kolor.

Muszę zaznaczyć, że bardzo dużo ich wychodzi. Ale znikają w zastraszającym tempie.


1 komentarz:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.