Jeśli chcecie doznać smaku umami, to proponuję jajecznicę na boczku z zielonymi szparagami. Jajecznica tradycyjna, każdemu zanana i szparagi, które muszą być delikatnie podsmażone na maśle, tak aby były chrupiące, czyli takie na pół-surowe. Można też szparagi wrzucić na podsmażony boczek. Efekt doskonały. Smak umami poznajemy po tym, że jak to nazwę "toczy ślinę". Nie jest konkretnym smakiem, jak słony, czy słodki. Jeśli podczas jedzenia pewnych potraw, takich jak np. parmezan, świeżo upieczony boczek lub dobrze doprawiona karkówka z grilla pojawia nam się atawistyczny odruch ssania jedzenia, to wtedy jest to umami.
Szparagi i jajka.. mniam:) Taka wersja mi odpowiada. Jak dobrze, że zaczął się sezon majowo-szparagowy:) Ja zrobiłam szparagi trochę inaczej. Zapraszam: www.domodnaleziony.blogspot.com
OdpowiedzUsuń