
Śledzie w śmietanie z pulkami to typowo regionalny obiad, który na
Kaszubach potrafi być podawany nawet w niektórych przedszkolach. Szkoda, ze tak
mało rozpowszechniony zwyczaj. Potrawy kuchni regionalnych powinny być w stałym
menu przedszkoli i szkół danego regionu. Chociaż jeden raz w tygodniu można by
było zwrócić uwagę dzieci na specyfikę kuchni ich rodzinnych stron. I tak na
przykład w Wielkopolsce można by dzieciom serwować kluchy na łachu, czyli pyzy
poznańskie. W Małopolsce dzieci jadłyby maczankę po krakowsku, a na Kaszubach
przytoczone śledzie z pulkami lub powiedzmy bulwy z kurzajami, czyli ziemniaki
z kurkami. Dziecko tym sposobem utrwaliłoby sobie smak i nazwę potrawy na całe
życie. Bo cóż innym jest to co jemy? Zwykłe nasze proste jedzenie jest również elementem
dziedzictwa kulturowego.
 |
Śledzie solone, starte jabłko, cebula, ogórek konserwowy. Do wymienionych składników dodajemy 250 ml śmietany |
Muszę uzupełnić teść posta, ponieważ otrzymałam zapytanie, co to takiego pulki.
Pulki to nic innego, jak ugotowane w łupinach ziemniaki, podane do śledzi, - oczywiście w mundurkach.
Po moich reszerszach w internecie dowiedziałam się, że pulki kaszubskie to również rodzaj ziemniaka wpisanego na listę produktów tradycyjnych.
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-pomorskie/Pulki-kaszubskie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz