Śledzie w śmietanie z pulkami to typowo regionalny obiad, który na
Kaszubach potrafi być podawany nawet w niektórych przedszkolach. Szkoda, ze tak
mało rozpowszechniony zwyczaj. Potrawy kuchni regionalnych powinny być w stałym
menu przedszkoli i szkół danego regionu. Chociaż jeden raz w tygodniu można by
było zwrócić uwagę dzieci na specyfikę kuchni ich rodzinnych stron. I tak na
przykład w Wielkopolsce można by dzieciom serwować kluchy na łachu, czyli pyzy
poznańskie. W Małopolsce dzieci jadłyby maczankę po krakowsku, a na Kaszubach
przytoczone śledzie z pulkami lub powiedzmy bulwy z kurzajami, czyli ziemniaki
z kurkami. Dziecko tym sposobem utrwaliłoby sobie smak i nazwę potrawy na całe
życie. Bo cóż innym jest to co jemy? Zwykłe nasze proste jedzenie jest również elementem
dziedzictwa kulturowego.
Śledzie solone, starte jabłko, cebula, ogórek konserwowy. Do wymienionych składników dodajemy 250 ml śmietany |
Pulki to nic innego, jak ugotowane w łupinach ziemniaki, podane do śledzi, - oczywiście w mundurkach.
Po moich reszerszach w internecie dowiedziałam się, że pulki kaszubskie to również rodzaj ziemniaka wpisanego na listę produktów tradycyjnych.
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-pomorskie/Pulki-kaszubskie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz