środa, 17 kwietnia 2013

Śledzie w śmietanie z pulkami w przedszkolu



Śledzie w śmietanie z pulkami to typowo regionalny obiad, który na Kaszubach potrafi być podawany nawet w niektórych przedszkolach. Szkoda, ze tak mało rozpowszechniony zwyczaj. Potrawy kuchni regionalnych powinny być w stałym menu przedszkoli i szkół danego regionu. Chociaż jeden raz w tygodniu można by było zwrócić uwagę dzieci na specyfikę kuchni ich rodzinnych stron. I tak na przykład w Wielkopolsce można by dzieciom serwować kluchy na łachu, czyli pyzy poznańskie. W Małopolsce dzieci jadłyby maczankę po krakowsku, a na Kaszubach przytoczone śledzie z pulkami lub powiedzmy bulwy z kurzajami, czyli ziemniaki z kurkami. Dziecko tym sposobem utrwaliłoby sobie smak i nazwę potrawy na całe życie. Bo cóż innym jest to co jemy? Zwykłe nasze proste jedzenie jest również elementem dziedzictwa kulturowego.

Śledzie solone, starte jabłko, cebula, ogórek konserwowy. Do wymienionych składników dodajemy 250 ml śmietany
Muszę uzupełnić teść posta, ponieważ otrzymałam zapytanie, co to takiego pulki.
Pulki to nic innego, jak ugotowane w łupinach ziemniaki, podane do śledzi, - oczywiście w mundurkach.
Po moich reszerszach w internecie dowiedziałam się, że pulki kaszubskie to również rodzaj ziemniaka wpisanego na listę produktów tradycyjnych.

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-pomorskie/Pulki-kaszubskie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.