Zdjęcie organizacji Stop Pollution |
Nie jedzmy tego, czego nie ruszą mrówki!
Margaryna truje! Jedzcie tylko masło
Prof. Grażyna Cichosz, specjalista ds. żywienia człowieka demaskuje mity na temat masła i margaryny.
Ma być źródłem witamin, nie zawierać złego cholesterolu. Ale naukowcy nie mają wątpliwości – margaryna wręcz szkodzi zdrowiu.
Podczas jej produkcji wydzielają się dla zdrowia szkodliwe substancje, powodujące nowotwory! – Jedyną zaletą margaryny jest jej cena – mówi prof. dr hab. Grażyna Cichosz, specjalista ds. żywienia człowieka z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. – Zawarte w niej niektóre substancje mogą prowadzić do nowotworów.
Masło powstaje naturalnie – z krowiego mleka, a margaryna w fabryce. Proces jej produkcji polega na utwardzeniu podgrzewanych olei roślinnych w masę.
W trakcie tego procesu powstają sztuczne szkodliwe dla zdrowia substancje (np. izomery trans). Później są dodawane sztuczne zagęstniki i ten produkt pakowany jest w estetyczne opakowania.
Producenci zachwalają margaryny jako zdrowe ze źródłem witamin. – Już ta masowość reklam jest dla nas znakiem ostrzegawczym – mówi prof. Cichosz. – W Anglii, Hiszpanii czy Danii je się trzy razy więcej masła niż w Polsce. I tam jest mniejsza zachorowalność na nowotwory.
Masło jest także naturalnym źródłem witamin – m.in. A, D, E, które bezpośrednio odpowiadają za nasze zdrowie. Nie zawiera konserwantów. A poza tym jest smaczniejsze!
Na szczęście większość margaryn kubkowych nie jest już produkowana metodą utwardzania lecz estryfikacji, dzięki czemu nie zawierają izomerów trans :)
OdpowiedzUsuń